Ciasto piankowe na biszkopcie z delicjami
Zazwyczaj u mnie w domu pojawiały się pianki nie w formie ciast, ale w pucharkach. Przyznam, że aż tak za nimi nie przepadam ;] Natomiast jeśli chodzi o połączenie takiej pianki z biszkoptem i galaretką, to wyszło naprawdę pysznie. Polubiłam pianki i w ogóle całe to ciasto, które jest tak delikatne, że wprost rozpływa się w buzi. I to nie chwyt reklamowy - naprawdę tak jest ;] Pozdrowienia.
Co potrzebujemy:
Biszkopt
+ paczka Delicji
* składniki na blaszkę 25x31 cm
1. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 20 minut, aż do zrumienienia na złoty kolor.
2. Pianka. Dwie galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Ubijamy na sztywno śmietany, dodajemy cukier puder. Galaretkę dodajemy do śmietany, gdy będzie tężeć. Trzeba uważać, aby nie stężała za mocno.
Gotową piankę wykładamy na biszkopt (możemy włożyć na ok 20 minut do lodówki), a następnie układamy Delicje i wylewamy na wierzch przygotowaną wg instrukcji galaretkę.
Co potrzebujemy:
Biszkopt
- 4 jaja
- 3 łyżki kartoflanki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 galaretki malinowe
- 400 ml śmietany 30%
- 5 łyżeczek cukru pudru
+ paczka Delicji
* składniki na blaszkę 25x31 cm
1. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 20 minut, aż do zrumienienia na złoty kolor.
2. Pianka. Dwie galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Ubijamy na sztywno śmietany, dodajemy cukier puder. Galaretkę dodajemy do śmietany, gdy będzie tężeć. Trzeba uważać, aby nie stężała za mocno.
Gotową piankę wykładamy na biszkopt (możemy włożyć na ok 20 minut do lodówki), a następnie układamy Delicje i wylewamy na wierzch przygotowaną wg instrukcji galaretkę.