Biszkoptowa rolada bananowa
Biszkoptowa rolada to pyszny i bardzo łatwy do przygotowania deser, dużo łatwiejszy niż mogłoby się wydawać. Uwielbiam rolady, bo można tworzyć wciąż nowe kombinacje smakowe.
Dzisiejszą przygotowałam z naprawdę niewyszukanych składników, ale nikt się jej nie oprze! Myślę, że banany lubią wszyscy!
Puchaty biszkopt czekoladowy wypełniony wspaniałym kremem z mascarpone i bitej śmietany skrywa słodkie banany z sosem czekoladowym. Bez dokładki się nie obejdzie!
Składniki na biszkopt:
100 g mąki pszennej
20 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka
100 g ksylitolu/cukru
Składniki na krem:
250 g mascarpone
250 g śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
2 łyżki rumu/wódki
esencja waniliowa
dodatkowo:
150 g gorzkiej czekolady
120 g śmietany kremówki
2 małe banany
50 g płatków migdałowych
Wykonanie:
- mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka ubić z cukrem pudrem na biały puszysty krem. W 3 partiach delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać mąkę. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 200`C 10 minut. Gorącą roladę ułożyć na ściereczce kuchennej (ściereczkę można posypać cukrem pudrem, by rolada się nie przykleiła), papierem na wierzchu. Delikatnie zdjąć papier z ciasta, a roladę zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia
- zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili zamieszać do uzyskania gładkiego kremu
- serek mascarpone wymieszać z cukrem, rumem i śmietaną kremówką, następnie ubić do uzyskania gęstego kremu
- rozwinąć roladę, posmarować przygotowanym kremem. z połowy czekolady zrobić na kremie esy-floresy i ułożyć przekrojone na pół banany. Zwinąć roladę i umieścić na kilka godzin, by krem stężał. Roladę do zwijania układam na folii spożywczej i zwijam razem z folią
- resztę polewy czekoladowej rozsmarować na roladzie i obsypać delikatnie podprażonym płatkami migdałowymi (migdały bardzo szybko się palą)
Uwagi: Krem można przygotować również ze zmiksowanych bananów. Pominąć wówczas dodatek śmietany kremówki, zmiksować serek mascarpone ze zmiksowanymi wcześniej bananami. Banany należy skropić sokiem z cytryny, by za bardzo nie ściemniały (ani tak zmienią kolor). Krem ma bardzo wyraźny smak bananowy!