Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
Może też być gotowe w zaledwie godzinę – to całkiem niewiele, jak na ciasto przekładane kremem, o ile lekko wzburzony serek mascarpone można nazwać kremem. Na leniwe popołudnie jak znalazł.
Z bazy ciasta, którą wykorzystałam w tym przepisie można upiec prostą babkę czekoladową bez kremu, czy żadnych dodatków. Nie polecam jednak dodawać żadnych dodatków takich jak rodzynki, czy chipsy czekoladowe, ponieważ ciasto przed pieczeniem jest bardzo rzadkie i wszystko opadnie na dno. Zdecydowanie lepiej będzie polać gotowy wypiek polewą czekoladową lub lukrem. Nam jednak to ciasto czekoladowe smakuje najbardziej ze smażonymi bananami, albo solonym karmelem
Drukuj
Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami i mascarpone
Czas Przygotowania
15 mins
Czas Gotowania
45 mins
Czas Całkowity
1 hr
Proste ciasto z kremowym serkiem i smażonymi bananami
Rodzaj Dania: Wypieki Ilość Porcji: 8 porcji Składniki ciasto- 240 g mąki pszennej tortowej
- 50 g gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g cukru drobnego
- 185 ml kawy espresso gorącej, świeżo parzonej
- 185 ml mleka
- 2 jajka
- 80 ml oleju roślinnego
- 2 banany
- 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
- 1/2 cytryny sok
- 1 łyżka masła
- 200 g mascarpone
- 100 g ciemnej czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 1 łyżka masła
- 60 ml śmietanki kremówki lub mleka
- 1 łyżka miodu
-
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Przygotuj formę o średnicy 20cm - dno wyłóż pergaminem lub natłuść lekko całość. Dobrze, by była to dość szczelna forma, bo ciasto jest płynne.
-
Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj cukier, sól i wymieszaj.
-
W drugim naczyniu rozmąć jajka z mlekiem i olejem roślinnym.
-
Zaparz bardzo gorącą, mocną kawę (espresso).
-
Za pomocą robota kuchennego ubij suche składniki z mieszanką jajeczną.
-
Zmniejsz obroty miksera i dodaj gorącą kawę. Ucieraj do połączenia się składników.
-
Gotowe ciasto przelej do przygotowanej formy i piecz w temp 175°C przez około 45-50 minut (przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wystudź.
-
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i kremówki. Gdy składniki się połączą, dodaj łyżkę miodu i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
-
Banany obierz i przekrój na połówki, a następnie wzdłuż. Na patelni roztop masło, ułóż banany i oprósz cukrem. Usmaż na złoty kolor z każdej strony. Na koniec skrop całość sokiem z cytryny.
-
Serek mascarpone utrzyj mikserem przez około 2 minuty.
-
Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Dolną część posmaruj ubitym serkiem, a na nim ułóż karmelizowane banany. Przykryj drugą częścią ciasta i oblej polewą czekoladową. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce, by polewa stężała.

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
Tort cytrynowo – rozmarynowy na Światowy Dzień Pieczenia
Cytrusowy torcik Crème brûlée
Klocek LEGO – marchewkowy torcik czekoladowy z morelami
Piernikowy tort mocha
Ciasto mocno pomarańczowe z bitą śmietaną
Tort Sachera – Sachertorte
Torcik jagodowa panna cotta – bez pieczenia
Musowy tort czekoladowy z malinami
Tort „Cytrynowa Chmurka” i konkurs „Słodkie życzenia Dla Mamy”
Tort matcha z bezą – zwycięski przepis
Rolada bezowa z kremem jogurtowym i marakują
Tort Czarny Las
Mini torciki podwójnie czekoladowe
Mini ptysie z kremem patissiere
Tort krówkowy – przepis
Tort Faraona
Arystokratka – kostka czekoladowa z bitą śmietaną
Biszkoptowy torcik rabarbarowy – bezglutenowy
Ciasto czekoladowe na parze i 3 urodziny bloga