Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
Może też być gotowe w zaledwie godzinę – to całkiem niewiele, jak na ciasto przekładane kremem, o ile lekko wzburzony serek mascarpone można nazwać kremem. Na leniwe popołudnie jak znalazł.
Z bazy ciasta, którą wykorzystałam w tym przepisie można upiec prostą babkę czekoladową bez kremu, czy żadnych dodatków. Nie polecam jednak dodawać żadnych dodatków takich jak rodzynki, czy chipsy czekoladowe, ponieważ ciasto przed pieczeniem jest bardzo rzadkie i wszystko opadnie na dno. Zdecydowanie lepiej będzie polać gotowy wypiek polewą czekoladową lub lukrem. Nam jednak to ciasto czekoladowe smakuje najbardziej ze smażonymi bananami, albo solonym karmelem Drukuj Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami i mascarpone Czas Przygotowania 15 mins Czas Gotowania 45 mins Czas Całkowity 1 hrProste ciasto z kremowym serkiem i smażonymi bananami
Rodzaj Dania: Wypieki Ilość Porcji: 8 porcji Składniki ciasto- 240 g mąki pszennej tortowej
- 50 g gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g cukru drobnego
- 185 ml kawy espresso gorącej, świeżo parzonej
- 185 ml mleka
- 2 jajka
- 80 ml oleju roślinnego
- 2 banany
- 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
- 1/2 cytryny sok
- 1 łyżka masła
- 200 g mascarpone
- 100 g ciemnej czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 1 łyżka masła
- 60 ml śmietanki kremówki lub mleka
- 1 łyżka miodu
-
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Przygotuj formę o średnicy 20cm - dno wyłóż pergaminem lub natłuść lekko całość. Dobrze, by była to dość szczelna forma, bo ciasto jest płynne.
-
Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj cukier, sól i wymieszaj.
-
W drugim naczyniu rozmąć jajka z mlekiem i olejem roślinnym.
-
Zaparz bardzo gorącą, mocną kawę (espresso).
-
Za pomocą robota kuchennego ubij suche składniki z mieszanką jajeczną.
-
Zmniejsz obroty miksera i dodaj gorącą kawę. Ucieraj do połączenia się składników.
-
Gotowe ciasto przelej do przygotowanej formy i piecz w temp 175°C przez około 45-50 minut (przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wystudź.
-
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i kremówki. Gdy składniki się połączą, dodaj łyżkę miodu i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
-
Banany obierz i przekrój na połówki, a następnie wzdłuż. Na patelni roztop masło, ułóż banany i oprósz cukrem. Usmaż na złoty kolor z każdej strony. Na koniec skrop całość sokiem z cytryny.
-
Serek mascarpone utrzyj mikserem przez około 2 minuty.
-
Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Dolną część posmaruj ubitym serkiem, a na nim ułóż karmelizowane banany. Przykryj drugą częścią ciasta i oblej polewą czekoladową. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce, by polewa stężała.
Zobacz inne przepisy na ciasta z kremem Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananamiTort cytrynowo – rozmarynowy na Światowy Dzień PieczeniaCytrusowy torcik Crème brûléeKlocek LEGO – marchewkowy torcik czekoladowy z morelamiPiernikowy tort mochaCiasto mocno pomarańczowe z bitą śmietanąTort Sachera – SachertorteTorcik jagodowa panna cotta – bez pieczeniaMusowy tort czekoladowy z malinamiTort „Cytrynowa Chmurka” i konkurs „Słodkie życzenia Dla Mamy”Tort matcha z bezą – zwycięski przepisRolada bezowa z kremem jogurtowym i marakująTort Czarny LasMini torciki podwójnie czekoladoweMini ptysie z kremem patissiereTort krówkowy – przepisTort FaraonaArystokratka – kostka czekoladowa z bitą śmietanąBiszkoptowy torcik rabarbarowy – bezglutenowyCiasto czekoladowe na parze i 3 urodziny bloga