Chlebki naan z masłem czosnkowym

Chlebki naan z masłem czosnkowym

Chlebki naan obok chlebków pita to zdecydowanie największa miłość mojego glutenowego serduszka. Pokochałem je jeszcze jako dzieciak, będąc w Londynie, gdzie jadałem je bardzo często na śniadanie. Gotowe były dostępne w większości sklepów i smakowały znacznie lepiej niż chleb tostowy. Takie chlebki naan po prostu podgrzewałem w opiekaczu i smarowałem grubo masłem. W Polsce pojawiły się one na sklepowych półkach całkiem niedawno, ale będąc bardziej świadomym konsumentem i widząc ich długi skład, stwierdzam, że lepiej przygotować je samemu w domu, co w gruncie rzeczy jest bardzo proste i co przed laty udowodniła mi to Nigella Lawson. Oczywiście oryginalnie chlebki naan piecze się w cylindrycznym piecu tandoor, gdzie przez bardzo wysoką temperaturę nabierają one pięknych rumianych pęcherzyków, ale w polskich warunkach świetnie sprawdzi się żeliwna patelnia albo kamień do pizzy. Ja preferuję ten pierwszy sposób, bo jest znacznie szybszy i nie trzeba najpierw przez tyle czasu nagrzewać powierzchni, a końcowy efekt jest naprawdę dobry.

Od Turkmenistanu, aż po Birmę chlebki naan są dodatkiem do bardzo wielu potraw. Ja na przykład nie wyobrażam sobie bez nich curry czy dal, ale poza tym świetnie sprawdzają się do dań z grilla czy podane po prostu z masłem czosnkowym i natką pietruszki, jak w moim dzisiejszym przepisie. Bardzo lubię również wykorzystywać je jako spody do takiej ekspresowej pizzy. Po prostu wyjmuję kilka placków z zamrażarki i zapiekam z ulubionymi dodatkami. Dlaczego chlebki naan są tak wyjątkowe? Głównie przez ciasto drożdżowe wzbogacone jogurtem, który sprawia, że pieczywo jest delikatne i puszyste. Warto również nie zapominać o czarnuszce, która nadaje plackom wyjątkowego smaku. Jeśli tak, jak ja, kochacie domowe pieczywo, to koniecznie musicie spróbować tych chlebków naan. Są naprawdę doskonałe!

Zdjęcie - Chlebki naan z masłem czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chlebki naan z masłem czosnkowym Łukasz Chlebki naan obok chlebków pita to zdecydowanie największa miłość mojego glutenowego serduszka. Pokochałem je jeszcze jako dzieciak, będąc w Londynie, gdzie jadałem… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska Wydrukuj przepis Ilość porcji: 10-12 sztuk Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 45 minut 45 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Chlebek naan:

  • 400 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłej (nie wrzącej wody)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g masła klarowanego
  • 200 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka czarnuszki
  • ½ łyżeczki soli

Masło czosnkowe:

  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotuj zaczyn, rozprowadzając drożdże w letniej wodzie wraz z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Mąkę wymieszaj z solą oraz czarnuszką. Wlej gotowy zaczyn, roztopione masło oraz jogurt. Zacznij zagniatać ciasto. Po około 10 minutach powinno być bardzo elastyczne i miękkie. (Możesz się również wspomóc mikserem z hakami do ciasta drożdżowego). Gotowe ciasto wstaw do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na 10-12 porcji. Z każdej z nich uformuj kulę i rozpłaszcz ją na blacie podsypanym mąką na placek o średnicy około 15 cm. Tak przygotowane chlebki naan odstaw na kwadrans pod przykryciem.
  4. Kolejno rozgrzej mocno żeliwną patelnię. Zmniejsz ogień do minimum i piecz kolejno chlebki naan pod przykryciem do złotobrązowego koloru przez około 3-4 minuty z każdej strony. Po upieczeniu zawiń je w czystą ściereczkę, aby zachowały świeżość i były ciepłe po przygotowaniu całej partii.
  5. Jeszcze ciepłe chlebki naan smaruj masłem wymieszanym z drobno posiekanymi natką pietruszki oraz czosnkiem.

Kategorie przepisów