Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami
Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na masę serową :
  • 600 g zmielonego twarogu
  • 250 g brzoskwiń pokrojonych w kostkę
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
Przygotowanie

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.


Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Posiekać z masłem. Dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dodać stopniowo 1-2 łyżeczki bardzo zimnej wody Podzielić na dwie części w proporcji ⅓ i ⅔. Obie porcje zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 45 minut.


Na spodzie tortownicy ułożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Większą część ciasta wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko docisnąć. Podpiec w 180°C przez ok. 15 minut (do lekkiego zezłocenia). Wyjąć, odstawić do przestudzenia. W tym czasie przygotować masę serową.


Ser zmiksować z cukrem. Dodać po jednym jajku. Następnie dodać śmietankę i olej. Na koniec dodać brzoskwinie i budyń, zamieszać. Masę serową przełożyć na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.


Piec w 170°C przez ok. 60-70 minut. Zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 20 minut. Wyjąć, odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.


Przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.



Przepis przygotowała autorka bloga pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów