Keks z bakaliami
Bardzo lubię keksy, choć niestety rzadko piekę bo w domu niema zbyt wielu wielbicieli tego typu ciast, to królewskie ciasto :-) w dodatku bardzo prosty w wykonaniu. Najlepiej upiec go 3 dni przed świętami ale mi wystarczyły dwa - dłużej nie wytrzymałam :-) zwłaszcza po tym jak pachniał podczas pieczenia... Polecam
oryginałNa ciasto
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 500 g mąki pszennej + 1 łyżka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczka soli
- 50 ml rumu
- 100 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 200 g mieszanych bakalii
dodatkowo
- 150 g białej czekolady
- 5 łyżek mleka
- 100 g kandyzowanego ananasa
Bakalie drobno pokroić, wymieszać z łyżką mąki - odstawić. Następnie utrzeć masło z cukrem na puszek, do utartego masła wbijać po jednym jajku miksując oraz stopniowo dodawać mleko, rum i mąkę. Całość delikatnie wymieszać z bakaliami i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut termoobieg. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Polewa
Do miski wlewam mleko i połamaną czekoladą - rozpuszczam w kąpieli wodnej ciągle mieszając, polewam ciasto i ozdabiam bakaliami, gdy całość zastygnie zawijam w papier i wkładam do worka szczelnie zamknięte na dwa-trzy dni i podaję.
Smacznego