Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Zdjęcie - Keks z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo lubię keksy, choć niestety rzadko piekę bo w domu niema zbyt wielu wielbicieli tego typu ciast, to królewskie ciasto :-) w dodatku bardzo prosty w wykonaniu. Najlepiej upiec go 3 dni przed świętami ale mi wystarczyły dwa - dłużej nie wytrzymałam :-) zwłaszcza po tym jak pachniał podczas pieczenia... Polecam

oryginał

Na ciasto 

  • 250 g masła 
  • 200 g cukru 
  • 4 jajka 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 50 ml rumu 
  • 100 g rodzynek 
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 200 g mieszanych bakalii 

dodatkowo 

  • 150 g białej czekolady 
  • 5 łyżek mleka
  • 100 g kandyzowanego ananasa 

Bakalie drobno pokroić, wymieszać z łyżką mąki - odstawić. Następnie utrzeć masło z cukrem na puszek, do utartego masła wbijać po jednym jajku miksując oraz stopniowo dodawać mleko, rum i mąkę. Całość delikatnie wymieszać z bakaliami i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut termoobieg. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Polewa 

Do miski wlewam mleko i połamaną czekoladą - rozpuszczam w kąpieli wodnej ciągle mieszając, polewam ciasto i ozdabiam bakaliami, gdy całość zastygnie zawijam w papier i wkładam do worka szczelnie zamknięte na dwa-trzy dni i podaję. 

Smacznego 

Zdjęcie - Keks z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Keks z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Keks z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów