Keks z bakaliami

Zdjęcie - Keks z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo lubię keksy, choć niestety rzadko piekę bo w domu niema zbyt wielu wielbicieli tego typu ciast, to królewskie ciasto :-) w dodatku bardzo prosty w wykonaniu. Najlepiej upiec go 3 dni przed świętami ale mi wystarczyły dwa - dłużej nie wytrzymałam :-) zwłaszcza po tym jak pachniał podczas pieczenia... Polecam

oryginał

Na ciasto 

  • 250 g masła 
  • 200 g cukru 
  • 4 jajka 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 50 ml rumu 
  • 100 g rodzynek 
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 200 g mieszanych bakalii 

dodatkowo 

  • 150 g białej czekolady 
  • 5 łyżek mleka
  • 100 g kandyzowanego ananasa 

Bakalie drobno pokroić, wymieszać z łyżką mąki - odstawić. Następnie utrzeć masło z cukrem na puszek, do utartego masła wbijać po jednym jajku miksując oraz stopniowo dodawać mleko, rum i mąkę. Całość delikatnie wymieszać z bakaliami i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut termoobieg. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Polewa 

Do miski wlewam mleko i połamaną czekoladą - rozpuszczam w kąpieli wodnej ciągle mieszając, polewam ciasto i ozdabiam bakaliami, gdy całość zastygnie zawijam w papier i wkładam do worka szczelnie zamknięte na dwa-trzy dni i podaję. 

Smacznego 

Zdjęcie - Keks z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Keks z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Keks z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Keks królewski
8

Keks królewski

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Tradycyjna drożdżowa strucla makowa
10

Tradycyjna drożdżowa strucla m…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szarlotka z płatkami owsianymi

Szarlotka z płatkami owsianymi

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pierwsza w tym roku prawie szarlotka

Pierwsza w tym roku prawie sza…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów
1

Pasztet z fasoli i suszonych p…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pasta z fasoli - wegański smalec
2

Pasta z fasoli - wegański smal…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Cynamonowe naleśniki  z dżemem śliwkowo-dyniowo-jabłkowym

Cynamonowe naleśniki z dżemem…

figmara figmara
figowe smaki

Słodko-słony sernik z sera Roquefort i miodu z orzechami włoskimi i gruszką

Słodko-słony sernik z sera Roq…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Paj jabłkowy

Paj jabłkowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

 Mufiiny dyniowo-śliwkowe

Mufiiny dyniowo-śliwkowe

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą lub nutellą
1

Pieczone pierożki krucho - dro…

Beti Beti
kruche babeczki

Kakaowy omlet z bananem

Kakaowy omlet z bananem

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo