Tort lekko waniliowy z truskawkami
Choć było ciężko krzątać się po kuchni z jedną sprawna nogą, okazja była ważna. Odpuścić nie mogłam. Wyszedł prosty, smaczny tort.
Składniki (śr. 20cm): Ciasto: 4 jajka, 120g cukru, 70g mąki pszennej, 70g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki wody
Krem: 500ml śmietany 30% (wcześniej schłodzonej), + fix do śmietany, 500g mascarpone, laska wanilii, 8 łyżek cukru pudru
Do skropienia spodów: sok z połówki cytryny, 1/4 szklanki wody, łyżeczka cukru
+ 250g truskawek
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy wodę, następnie proszek do pieczenia i dalej miksujemy. Pod koniec wsiewamy mąkę co jakiś czas uruchamiając mikser. W osobnym naczyniu ubijamy sztywną pianę z białek, którą przekładamy do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie mieszamy, tak by wszystko ładnie się połączyło.
Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok 30-40 min w nagrzanym piekarniku do 180st C.
Przestudzony biszkopt rozcinamy nitką na 3 części.
Wraz z fixem, w wysokim naczyniu ubijamy śmietanę. Następnie rozcinamy laskę wanilii i dodajemy do śmietany wydrążone ziarenka, cukier puder oraz mascarpone. Wszystko przez chwilę miksujemy, aż się dobrze połączy.
Masą przekładamy skropione spody, a następnie nakładam ją na wierzch. (By zrobić to szybko i równomiernie, wykorzystuję do tego rękaw cukierniczy, a następnie całość delikatnie wygładzam płaskim nożem. Tak samo postępuję przy nakładaniu masy na wierzch tortu.)
Boki tortu przyozdabiamy plasterkami truskawek. Resztę kroimy na 8 części i układamy na górze, wzdłuż zewnętrznej krawędzi tortu.