Ślimaczki z ciasta francuskiego z masą orzechową
Bardzo prosty pomysł, gdy nie wiadomo co zrobić, a mamy w domu ciasto francuskie. Jeszcze nie nauczyłam się go robić, więc kupuję gotowe. Jest to dość wygodne i niedrogie, dlatego zawsze mam je w lodówce i mogę w każdej chwili wymyślić coś szybkiego.
Na początku bałam sie, że masa orzechowa mi nie wyjdzie, bo nigdy jej nie robiłam, ale gdy pomyslałam, że podobnie robię Ciasto Pszczółka i zawsze wychodzi, to czemu z ciastem francuskim ma nie wyjść. No i jest pyszne ;) Polecam, gdy brak pomysłów i czasu.
Co potrzebujemy:(ok 20 ślimaczków)
1. Przygotowujemy masę orzechową. Miękkie masło rozmiksowujemy, dodajemy cukier puder,a następnie
jajko, mąkę i zmielone orzechy. Miksujemy do osiagnięcia jednolitej masy. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką.
2. Płat ciasta francuskiego smarujemy masą, pozostawiając wolne krawędzie (ok 1-2 cm). Zwijamy w rulon i tniemy plastry ok 1-2 cm. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok 25-30 minut. Gdy ciasto sie zarumieni, możemy wyciągać.
Co potrzebujemy:(ok 20 ślimaczków)
- opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki
- 80 g cukru pudru
- 20 g rodzynek
1. Przygotowujemy masę orzechową. Miękkie masło rozmiksowujemy, dodajemy cukier puder,a następnie
jajko, mąkę i zmielone orzechy. Miksujemy do osiagnięcia jednolitej masy. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką.
2. Płat ciasta francuskiego smarujemy masą, pozostawiając wolne krawędzie (ok 1-2 cm). Zwijamy w rulon i tniemy plastry ok 1-2 cm. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok 25-30 minut. Gdy ciasto sie zarumieni, możemy wyciągać.