Tort śmietankowy z wiśniami
Trzy tygodnie temu mój młodszy synek obchodził swoje drugie urodziny.
Na tą okazję nie mogło zabraknąć tortu:)
Nie jesteśmy wielkimi zwolennikami tortów, ale jak już, to musi być, to tort bardzo delikatny, nie za słodki i bardzo lekki.
I właśnie tylko na takie torty się decyduję.
Nie ma mowy o żadnych ciężkich tortach, z masami na bazie masła.
Tym razem inspiracją była dla mnie Karmel i jej pięknie wyglądający tort z wiśniami.
Biszkopt z tego przepisu ładnie wyrósł, był puszysty i łatwo dał się przekroić na trzy części.
Torcik wyszedł bardzo lekki, taki jaki lubimy.
Składniki:
biszkopt
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1.5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa śmietankowa
- ok. 400-500ml śmietanki (30%/36%)
- 2 opakowania fixu do śmietany
- 250g serka mascarpone (ja polecam dać więcej, masa wyjdzie tęższa)
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 1 duży słoik wiśni
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Zmiksować delikatnie.
Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przelać do tortownicy,
Piec w 180C ok. 25-30 minut.
Przestudzić.
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.
Śmietanę ubić z cukrem, cukrem pudrem i fixem na sztywno.
Dodać mascarpone.
Wymieszać do połączenia składników.
Pierwszy blat biszkopta nasączyć zalewą spod wiśni.
Posmarować masą śmietankową.
Na masie ułożyć część wiśni.
To samo zrobić z drugim blatem.
Wierzch tortu posmarować pozostałą masą śmietankową.
Udekorować wedle uznania.
Przechowywać w lodówce.