Jest to moje pierwsze spotkanie z tym sernikiem, głównie mam na myśli efekt rosy, z tak ubitą pianą sernika jeszcze nie piekłam, bo bałam się, że mi nie wyjdzie. Radość na widok pierwszych złotych kropelek: bezcenna!
Mimo, iż prezentuję Wam przepis na kolejne słodkości, to spełnia on przynajmniej warunek orzeźwienia. Przeważającym smakiem jak sama nazwa wskazuje jest cytrynowy.
Keks jest jednym z moich ulubionych ciast, więc chętnie piekę go na różne sposoby. Ten przepis jest świetny, ciasto nie wychodzi zbyt maślane, smakuje moim zdaniem idealnie :)
Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek! Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką! Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać - gwarantuję , że posmakuje i każdy weźmie dokładkę!
Dobrze wymieszaną masę wylewamy na przygotowany kruchy spód. Posypujemy cynamonem i przyozdabiamy cytryną. Wkładamy do lodówki. Podajemy gdy masa całkowicie stężeje...
To najlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam Delikatny, jedwabiście kremowy i bardzo wilgotny…. Zastanawiałam się czy nie podać go z jakimiś owocami czy polewą czekoladową ale to tylko zepsułoby jego smak. Ten sernik nie potrzebuje żadnych dodatków, bo jest idealny !
Lekkie i puszyste ciasto wykonane w ostatniej chwili - tak na szybko gdy goście nadchodzą :-) Z domowym dżemem z czarnej porzeczki i nutką kawy, doskonale tu pasują. Proste w wykonaniu i jeszcze szybsze w jedzeniu :-)
Muffinki to najprostsze babeczki jakie można zrobić. Bardzo je lubię. Do dzisiejszych wykorzystałam banany oraz jagody. Żeby były bardziej chrupiące wierzch posypałam płatkami kukurydzianymi. Wyszły pyszne.
Zapraszam was na kawałek tego "nieba w gębie buzi". Ostrzegam, że deser jest dla prawdziwych czekoladocholików, niebiańsko kakaowy i piekielnie sycący . Jakbym miała własną kawiarnię, to ten deser na pewno by się znalazł w menu!
Jeden z wakacyjnych wypieków, który najbardziej pamiętam z dzieciństwa. Gdy ktoś wspomina o biszkopcie z jabłkami, przed oczami momentalnie pojawia mi się obraz wakacji na Mazurach i tego ciasta upieczonego specjalnie dla mnie przez babcię - spakowanego do walizki:)
Szybkie i proste ciasto piaskowe na drugie śniadanie czy podwieczorek. Smak dzieciństwa- pajda ciasta posmarowana grubą warstwą masła i domowym dżemem. Chrupiąca skórka i sypki środek, zapach wanilii i cytryny ;-) Do tego kubek mleka i zanim się obejrzycie ... ciasta już nie będzie.
Jeszcze do niedawna nie piekłam z nimi ciast, ale kiedy kilka lat temu pierwszy raz spróbowałam, nie mogę przestać. Morele są pyszne, nie tylko na surowo. W każdym cieście, które z nimi piekłam sprawdzały się znakomicie.