Ciasto kokosowe z czarną porzeczką i nutką kawy
Lekkie i puszyste ciasto wykonane w ostatniej chwili - tak na szybko gdy goście nadchodzą :-) Z domowym dżemem z czarnej porzeczki i nutką kawy, doskonale tu pasują. Proste w wykonaniu i jeszcze szybsze w jedzeniu :-) Polecam
- 100 g mąki krupczatki
- 150 g mąki pszennej
- 75 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru
- 4 całe jajka (średniej wielkości )
- 200 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 6 łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki z nutką kawy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić. Masło roztopić i przestudzić , jajka ubić dodać masło , cukier - połączyć składniki. Następnie wsypać mąkę. Ciasto wylewać stopniowo do formy dodając po łyżeczce dżemu w różnych miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut do tzw suchego patyczka .
Smacznego
Wydrukuj przepis