Znowu upiekłam ciasto z kokosem. Tym razem ucierane, dwukolorowe, biało-żółte. W oryginale wierzch był posypany płatkami migdałowymi, ale ja je zamieniłam na... jakże by inaczej, wiórki kokosowe :-)
Ostatnio mało uwagi poświęcałam ciastom, skoncentrowana na chlebach, bułkach. Ciasta traktowałam po macoszemu. I choć jabłecznikiem nadal nie mogę się najeść, to jednak nie chciałam aby zmarnowały się śliwki przywiezione od J.
Nagle spadł śnieg z deszczem i marzenia o wiośnie pękły niczym bańka mydlana. Pozbawiona więc złudzeń przygotowałam na osłodę ciasto, niestety ciągle w zimowym klimacie.
Torcik serowy Czarny Las to jeden z najpyszniejszych serników. Ciasteczkowy spód, masa serowa wzbogacona wiśniami z kompotu i likierem amaretto oraz wierzch z bitej śmietany, posypany startą czekoladą. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie, kremowo. Zachęcam do spróbowania. Może zrobicie na Wielkanoc? :)
Dobija mnie ta wieczna zima. Do tego dziś marznę. W domu zimno od samego rana z powodu jakiejś awarii. Postanowiłam dogrzać mieszkanie i opiekłam babkę. Chciałam poczuć zbliżające się Święta.
Rozpływające się w ustach, wilgotne i pachnące bardzo smakowicie. Dodatek rozmarynu tworzy kontrast z waniliowym ciastem, a na wierzchu powstaje chrupiąca skórka. Autorka proponuje podawać je z duszonym jabłkami, komponując elegancki i skromny deser.
Gdy zabraknie z domu jajek, to wcale nie oznacza, że nie da się upiec ciasta. Ta babka jest tego najlepszym przykładem :) Wilgotna, miękka, z korzenną nutką - i do tego bardzo łatwa do zrobienia.
Puszysta babka grejpfrutowa, podana z dużą ilością sosu karmelowego hm pasują do siebie idealnie. W dodatku jest bardzo prosta do zrobienia i szybko też znika z talerza :-) pozostają tylko okruchy... Polecam
Czekoladowy spód i kremowa, lekka masa - pyszny duet. Do tego polewa..dość mocno alkoholowa..ale któż nie lubi ajerkoniaku? :) Myślę, że jest to ciekawa i warta uwagi propozycja na świąteczny stół
Chcę dziś pokazać kolejny sernik, może skusicie się na niego właśnie na Wielkanoc? Bardzo mi się spodobał ten przepis, bo ciasto nie dość, że zawiera twaróg to również jest w nim mak, kokos i brzoskiwnie, a wszystko na kruchym cieście i jeszcze z kurszonką. Co Wy na to? :) Bardzo nam smakowało i chętnie je powtórzę.
Wielkanoc za pasem, a że świąt nie wyobrażam sobie bez dobrego ciasta na stole, to babka kajmakowa z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, będzie strzałem w dziesiątkę.
Ciasto drożdżowe z rozgrzewającą nutą cynamonu….to właśnie kringel estoński, który już niejednokrotnie pojawiał się na wielu blogach.(...) Bardzo efektownie wygląda, jest puszyste w środku a z wierzchu lekko chrupiące… po prostu trzeba go spróbować…;)
Zostały Wam białka po wielkanocnych wypiekach i nie wiecie co z nimi zrobić ? Możecie na przykład upiec taką oto trójkolorową babeczkę. Łatwa, szybka i smaczna - tak w skrócie można ją opisać. Jest lekko gąbczasta i wilgotna, z cynamonową nutą.