Ciasto piaskowe
Szybkie i proste ciasto piaskowe na drugie śniadanie czy podwieczorek. Smak dzieciństwa- pajda ciasta posmarowana grubą warstwą masła i domowym dżemem. Chrupiąca skórka i sypki środek, zapach wanilii i cytryny ;-) Do tego kubek mleka i zanim się obejrzycie ... ciasta już nie będzie.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 150 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru wanilinowego
- otarta skórka z jednej cytryny
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania ciasta
- bułka tarta do posypania formy
Do miski przesiałam mąki: ziemniaczaną i pszenną.
Dodałam proszek do pieczenia.
Miękkie masło utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym.
Dodałam żółtka,
aromat waniliowy i startą skórkę z cytryny.
Wlewałam po łyżce wody cały czas mieszając.
Stopniowo wsypywałam mąkę.
Miksowałam wszystko, aby składniki dokładnie się połączyły.
Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam je do masy
i delikatnie wymieszałam łyżką.
Formę do keksówki o długości 26 cm natłuściłam i posypałam bułką tartą. Przelałam do niej ciasto.
Ciasto wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam 50-60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
Po wystudzeniu na kratce, posypałam cukrem pudrem. Smacznego!