Ciasto z delikatną pianka i śliwkami w czekoladzie
Ciemny biszkopt przełożony delikatną pianką brzmi kusząco, ale... sekret tego ciasta tkwi na jego czubku - w suszonych śliwkach oblanych delikatna czekoladą :)
Biszkopt:
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do ubitych białek delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150-180C. Kiedy biszkopt ostygnie przekrój go na pół.
Masa śmietanowa:
Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody. Ubij śmietanę w proszku według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie i zacznie tężeć, dodaj ją stopniowo, ciągle ubijając mikserem do ubitej śmietany. Następnie, ciągle ubijając, dodaj serki homogenizowane.
Śliwki:
Śliwki namocz przez ok. 1 godz w ciepłej wodzie, odsącz i drobno posiekaj w paseczki. Śmietankę podgrzej w garnku i rozpuść w niej czekoladę. Dodaj galaretkę rozpuszczoną w ½ szklanki wody. Następnie dodaj śliwki, wymieszaj delikatnie i odstaw do schłodzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wyłóż na biszkopt.
Wykonanie ciasta biszkopt - pianka śmietanowa - biszkopt - śliwki w czekoladzie
Biszkopt:
- 6 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do ubitych białek delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150-180C. Kiedy biszkopt ostygnie przekrój go na pół.
Masa śmietanowa:
- 2 bite smietany w proszku
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- 2 galaretki cytrynowe
Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody. Ubij śmietanę w proszku według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie i zacznie tężeć, dodaj ją stopniowo, ciągle ubijając mikserem do ubitej śmietany. Następnie, ciągle ubijając, dodaj serki homogenizowane.
Śliwki:
- 30 dag suszonych śliwek
- 2 gorzkie czekolady
- ½ szklanka śmietany 30%
- 1 galaretka wiśniowa
Śliwki namocz przez ok. 1 godz w ciepłej wodzie, odsącz i drobno posiekaj w paseczki. Śmietankę podgrzej w garnku i rozpuść w niej czekoladę. Dodaj galaretkę rozpuszczoną w ½ szklanki wody. Następnie dodaj śliwki, wymieszaj delikatnie i odstaw do schłodzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wyłóż na biszkopt.
Wykonanie ciasta biszkopt - pianka śmietanowa - biszkopt - śliwki w czekoladzie