Ciasto z delikatną pianka i śliwkami w czekoladzie

Ciasto z delikatną pianka i śliwkami w czekoladzie
Ciemny biszkopt przełożony delikatną pianką brzmi kusząco, ale... sekret tego ciasta tkwi na jego czubku - w suszonych śliwkach oblanych delikatna czekoladą :)
Zdjęcie - ciasto z delikatną pianka i śliwkami w czekoladzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do ubitych białek delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150-180C. Kiedy biszkopt ostygnie przekrój go na pół.

Masa śmietanowa:
  • 2 bite smietany w proszku
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 2 galaretki cytrynowe

Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody. Ubij śmietanę w proszku według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie i zacznie tężeć, dodaj ją stopniowo, ciągle ubijając mikserem do ubitej śmietany. Następnie, ciągle ubijając, dodaj serki homogenizowane.

Śliwki:
  • 30 dag suszonych śliwek
  • 2 gorzkie czekolady
  • ½ szklanka śmietany 30%
  • 1 galaretka wiśniowa

Śliwki namocz przez ok. 1 godz w ciepłej wodzie, odsącz i drobno posiekaj w paseczki. Śmietankę podgrzej w garnku i rozpuść w niej czekoladę. Dodaj galaretkę rozpuszczoną w ½ szklanki wody. Następnie dodaj śliwki, wymieszaj delikatnie i odstaw do schłodzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wyłóż na biszkopt.
Wykonanie ciasta biszkopt - pianka śmietanowa - biszkopt - śliwki w czekoladzie

Kategorie przepisów