Sernik nowojorski
To najlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam Delikatny, jedwabiście kremowy i bardzo wilgotny…. Zastanawiałam się czy nie podać go z jakimiś owocami czy polewą czekoladową ale to tylko zepsułoby jego smak. Ten sernik nie potrzebuje żadnych dodatków, bo jest idealny ! Najważniejsze o czym trzeba pamiętać przygotowując go, to że WSZYSTKIE składniki muszą być w temperaturze pokojowej, bo inaczej sernik nie wyjdzie taki gładki. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2-3 godziny wcześniej. Druga ważna rzecz to pieczenie w kąpieli wodnej… trzeba dobrze zawinąć tortownicę, żeby nie było możliwości dostania się wody i jeszcze trzeba bardzo uważać wkładając całość i po upieczeniu wyjmując z piekarnika! Wymaga to trochę wprawy i dobrze sobie wcześniej wszystko zaplanować… Trud się na pewno opłaci bo sernik nowojorski smakuje rewelacyjnie i to nie tylko moje zdanie ale też wszystkich szczęściarzy, którzy mieli okazję go spróbować…;) Poza tym dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i niskiej temperaturze pieczenia sernik wyszedł równiutki, nie opadł i nie popękał… cudo! Zapraszam na sernik nowojorski i życzę smacznego !
Sernik nowojorskiSkładniki:
(UWAGA: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- 920 g serka (typu Philadelphia)
- 5 dużych jajek
- 470 ml kwaśnej śmietany
- 120 g masła (niesolonego)
- 300 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki wanilii
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1. W dużej misce ubić jajka ze śmietaną na tyle tylko aby się dobrze połączyły.
2. W drugiej misce zmiksować serek z masłem na gładki krem i dodać go do masy jajeczno-śmietanowej, ponownie zmiksować do połączenia. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, sok i skórkę z cytryny i miksować około 2 minut.
3. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Zawinąć tortownicę w folię aluminiową (zobacz np. tutaj: http://ugotujmyto.pl/sernik-czekoladowy-warstwowy-mokka/) używając 2 dużych kawałków folii aby woda nie dostała się do środka, ponieważ pieczemy sernik w kąpieli wodnej! Przelać masę do tortownicy i postawić całość na większej blaszce. Do większej blaszki wlać wrzącej wody na wysokość około 2,5 cm. Całość -baaardzo ostrożnie- wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec około 2 godziny 15 minut. Można pod koniec pieczenia na wierzch położyć kawałek folii aluminiowej na wierzch, żeby się nie przypiekł za bardzo. Po upieczeniu bardzo ostrożnie wyjąć i zdjąć folię, studzić na kratce. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na około 12 godzin.
Smacznego
Źródło: http://foodforahungrysoul.blogspot.de/2010/12/new-york-cheesecake.html
Drukuj / PDF