Muffinki bananowo-jagodowe

Muffinki bananowo-jagodowe
Muffinki to najprostsze babeczki jakie można zrobić. Bardzo je lubię. Do dzisiejszych wykorzystałam banany oraz jagody. Żeby były bardziej chrupiące wierzch posypałam płatkami kukurydzianymi. Wyszły pyszne. Dodaje do akcji Muffinkowo u Domi w kuchni.

Zdjęcie - Muffinki bananowo-jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Muffinki bananowo-jagodowe
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru brązowego muscovado
  • 50 g płatków owsianych
  • 2 średnie dojrzale banany,
  • 280 ml maślanki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 150 g jagód
  • do posypania płatki kukurydziane w polewie z cukru




  • Rozgrzać piekarnik do 180 C. Blaszkę na muffinki wyłożyć papilotkami. W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę oczyszczona, cukier, płatki owsiane. Zrobić dołek w środku. W osobnej misce rozgnieść banany. Osobno wymieszać maślankę, olej i jajka, dodać puree z bananów, wymieszać. Wlać wszystko do miski z mąką i wymieszać drewnianą łyżką. Nie musi być bardzo dokładnie. Dodać umyte jagody i ostrożnie jeszcze raz wymieszać jednym ruchem. Ciasto wyłożyć do papilotek do ¾ wysokości. Posypać płatkami kukurydzianymi. Piec przez 18-20 minut, aż wierzch będzie złoty. Wyjąć i odstawić do schłodzenia.
    Zdjęcie - Muffinki bananowo-jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffinki bananowo-jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami< /a>

Kategorie przepisów