Ten przepis jest w zasadzie wariacją mojego ulubionego przepisu na pleśniak; różni się tym, że nie dodaję kakao do górnej warstwy, no i zamiast dżemu są jabłka. Trudno było to ciasto sfotografować, bo jest bardzo kruche i nieco się rozjeżdża.
Na początek coś łatwego - przygotowuje się w 5 minut , bez pomocy miksera. Co prawda , na efekt końcowy trzeba poczekać jeszcze przynajmniej 1 godzinę , ale ciasto samo się piecze , więc można tego czasu nie brać pod uwagę ;-)
Pojawiły się pierwsze śliwki i oczywiście od razu zamarzyło mi się ciasto śliwkowe . Chodziło za mną i chodziło - przez te upały nie zbliżam się ostatnio do piekarnika ;) Ale wczoraj nie wytrzymałam - poczekałam do wieczora , żeby było ciut chłodniej - i wzięłam się za pieczenie .
Jednak coś jeszcze przed świętami upiekłam :) Ciasto mleczne, delikatne, babkowe, ale jednak inne . Bardzo proste w wykonaniu , nie potrzeba nawet miksera. Przepis pochodzi z bloga Evenki - Arabeski. Dziękuję:)
W ten weekend upiekłam szarlotkę. Przepis znalazłam w ksiażce "Nowe przepisy Siostry Anastazji". Szarlotkę robi się szybko, a do tego smakuje wybornie, moja rodzinka wciągnęła wszystko:-) Można podawać ją na ciepło lub z bitą śmietaną, polecam!
Szarlotka, na specjalne życzenie mojego synka, bo to jego ulubione ciasto. Jabłuszka z cynamonem pośrodku kruchego ciasta, a na wierzchu chrupiący lukier. Wręcz rozpływa się w ustach, mniam! Bardzo polecamy, jest przepyszna! Za przepis dziękujemy .Agatce.
pokażę Wam co ostatnio upiekłam. Nie będzie to nic wyszukanego , ba , to wręcz coś wymyślonego na poczekaniu. A o czym mowa ? O najzwyklejszej w świecie szarlotce. Pora jesienna jest chyba najbardziej odpowiednia na tego typu wypieki
Na deszczowe dni, które właśnie nastały... Słodkie pocieszenie:) Puchate bezy, nadziane bitą śmietaną, polane sosem toffi i oprószone prażonymi orzeszkami. Niebo dla podniebienia, słodka radość w szary dzień.
Kakaowe ciasto, śliwki zanurzone w kremie orzechowym i wierzch z pokruszonych pierniczków z dodatkiem startej czekolady. Nie byłabym oczywiście sobą gdybym nie dodała do niej otrąb owsianych. Są zarówno w cieście jak i wierzchniej posypce. Całość smakuje wyśmienicie i pachnie obłędnie cynamonem i czekoladą.
Ten przepis zapisany przez moją córkę na odwrocie kartki z malowanką ma już prawie dziesięć lat. Przechowywany w jednej z książek kucharskich ma dla mnie dzisiaj wartość prawie historyczną. Kiedyś robiliśmy takie makaroniki bardzo często.(...) Ciasteczka są pyszne...