SZARLOTKA CIASTO
Pyszna,krucha,pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka!To jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-)Chwila pracy i to pachnące ciasto stoi na stole.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 kostki margaryny
- 4 żółtka
- niecała szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- łyżka masła do posmarowania blachy
Jabłka:
- 8-10 jabłek najlepiej kwaśnych np. antonówka
- 1 łyżka cynamonu
- 2-4 łyżki cukru ( jak wolicie słodsze to więcej)
Zacznijmy od ciasta.
Na blacie wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wsypałam cukier.
Dodałam żółtka.
Pokrojoną na kawałki miękką margarynę.
Składniki wymieszałam.
Ugniecione ciasto podzieliłam na dwie części.
Zawinęłam je w torebki foliowe i wstawiłam na około 30 minut do lodówki/zamrażalnika.
W czasie gdy ciasto się chłodziło zajęłam się jabłkami.Umyłam,obrałam i starłam je na tarce o grubych oczkach.
Posypałam cynamonem.
I smażyłam aż zrobiły się miękkie około 15 minut.
Odstawiłam do ostygnięcia.
Blachę o wymiarach 35cm/25cm posmarowałam masłem i posypałam tartą bułką.Wyjęłam z zamrażalnika jedną część ciasta i wylepiłam nią dno brytfanki.
Następnie wyłożyłam na nią uprażone wcześniej jabłka.
Na wierzch starłam na tarce drugą część ciasta.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Po wystygnięciu posypałam szarlotkę cukrem pudrem.
Chociaż powiem szczerze nie była tak do końca zimna jak ją jadłam....;-)Smacznego!