Szarlotka z białym serem
Jesień to wymarzona pora na upieczenie ciasta z jabłkami. Wypełnienie całego domu aromatem cynamonu, szarlotka zjedzona na deser, gdy za oknem już szaroburo…
Ta wersja placka jest świetna z jeszcze jednego powodu, ma w sobie dużo twarożku. To połączenie rozłożyło mnie na łopatki. Bo czy można wyobrazić sobie coś lepszego?!
Samo ciasto nie smakuje jednak jak sernik, ma miłą mleczną nutkę, dominują w nim jednak jabłka i cynamonowa skorupka przykrywająca jego pyszny, chrupiący wierzch.
Szarlotka z białym serem Składniki
- cukier - 1 i 1/ 4 filiżanki cukru ( o pojemności 240 ml)
- olej - 1/2 filiżanki
- mielony twaróg - 200 g
- jaja - 2
- mąka pszenna - 1 i 1/2 filiżanki
- sól - 1/4 łyżeczki
- cynamon - 2 łyżeczki
- jabłka - 3
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
1 filiżankę cukru zmiksować dokładnie z olejem i twarożkiem. Wpić po jednym jaju. Dodać wszystkie suche składniki. Gdy się połączą, dodać obrane i pokrojone w małe cząstki jabłka. Całość masy przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Wierzch ciasta posypać pozostałym cukrem (1/4 filiżanki- ja dałam cukier brązowy) i cynamonem. Piec ok. 1 godziny i 15 minut w 175 oC.