Szarlotka skubana

Szarlotka skubana
Zdjęcie - Szarlotka skubana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Witam po przerwie :-) Jeszcze nie użyję słowa "wracam", bo różnie może z tym być , ale korzystając z wolnej chwili pokażę Wam co ostatnio upiekłam. Nie będzie to nic wyszukanego , ba , to wręcz coś wymyślonego na poczekaniu. A o czym mowa ? O najzwyklejszej w świecie szarlotce. Pora jesienna jest chyba najbardziej odpowiednia na tego typu wypieki , bo jak się ma większą ilość lekko poobijanych jabłek , to trzeba je jakoś spożytkować ;-)

P.S. Czy to normalne , że już w połowie października występują przymrozki ? Chyba uświerkniemy tej zimy... ;-)

Składniki:
- 3 - 3 i 1/2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 250 g margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 1-2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z tłuszczem. Jajko , żółtka wymieszać z cukrem , śmietaną i cukrem waniliowym. Połączyć z mąką i tłuszczem , zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować i wyłożyć do blachy (ok. 23 x 33 cm). Następnie rozłożyć nadzienie z jabłek. Drugą część ciasta urywać po kawałku umączonymi palcami i wyklejać wierzch ciasta małymi "łatkami". Docisnąć na brzegach. Piec w temp. 200 st.C przez ok. 45 minut (na rumiano).
Gotowe , wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Nadzienie:
- 1 - 1 i 1/2 kg jabłek
- ok. 1 łyżeczka cynamonu
- cukier do smaku (ja daję ok. 1/2 szkl.)

Jabłka obrać i pokroić na małe kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Jeżeli jabłka są bardzo soczyste , można dodać 1-2 łyżki tartej bułki.

Kategorie przepisów