Bezy toffi
Na deszczowe dni, które właśnie nastały... Słodkie pocieszenie:) Puchate bezy, nadziane bitą śmietaną, polane sosem toffi i oprószone prażonymi orzeszkami. Niebo dla podniebienia, słodka radość w szary dzień.
Bezy toffi:
- 15 g masła
- 75 g golden syrup
- 25 g jasnego cukru trzcinowego
- 60 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki likieru orzechowego Frangelico
- 8-10 dużych bez
- 600 ml śmietany kremówki
- ½ szklanki mielonych prażonych orzechów laskowych
W garnku, na małym płomieniu, rozpuszczam masło z golden syrup'em i cukrem trzcinowym. Delikatnie poruszając garnkiem (nie mieszając łyżką) mieszam powstałą masę, doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 2 min. Po tym czasie zdejmuje garnek z kuchenki, dodaję śmietankę i likier dokładnie wszystko mieszam. Gotowy sos pozostawiam do ostygnięcia.
Kremówkę ubijam do czasu aż stanie się gęsta i puszysta, ale nie sztywna.
Każdą beze delikatnie przełamuję robiąc w niej otwór, który następnie wypełniam bitą śmietaną. Wierzch każdej bezy polewam sosem i posypuję orzeszkami.
Podaję natychmiast.
Smacznego
*Inspiracja i przepis na sos toffi pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. 'Kuchnia'.