Drożdżówka
To już drugi raz, gdy sięgam po drożdże. Pierwsze były rogale a teraz drożdżówka. Nie taki diabeł straszny i powoli przekonuję się do drożdży.
Drożdżówka
składniki na ciasto:
40 dag mąki pszennej
7 dag drożdży
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1/4 szklanki śmietany
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
odrobina mleka
Z drożdży, cukru waniliowego, śmietany i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać. Dodać rozczyn i wyrabiać ciasto tak długo , aż będzie odchodziło od miski.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, po czym wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę.
składniki na kruszonkę:
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru
mąka pszenna (tyle ile wchłonie tłuszcz)
Wymieszać masło, cukier i mąkę. Zagnieść ciasto na kruszonkę, rozdrobnić i obsypać ciasto.
Wstawić do piekarnika na około 50 minut.
a tutaj małe czary mary pod wpływem drożdży:
Ciasto, po upieczeniu zrobiło się jakieś takie sypkie. Nie wiem ,gdzie popełniłam błąd. A może tak ma być?