Drożdżówka

Drożdżówka

To już drugi raz, gdy sięgam po drożdże. Pierwsze były rogale a teraz drożdżówka. Nie taki diabeł straszny i powoli przekonuję się do drożdży.

 

Drożdżówka

składniki na ciasto:

40 dag mąki pszennej

7 dag drożdży

1/2 kostki margaryny

2 jajka

1/4 szklanki śmietany

1/2 szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

odrobina mleka

Z drożdży, cukru waniliowego, śmietany i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać. Dodać rozczyn i wyrabiać ciasto tak długo , aż będzie odchodziło od miski.

Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, po czym wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę.

składniki na kruszonkę:

1/2 kostki masła

3 łyżki cukru

mąka pszenna (tyle ile wchłonie tłuszcz)

Wymieszać masło, cukier i mąkę. Zagnieść ciasto na kruszonkę, rozdrobnić i obsypać ciasto.

Wstawić do piekarnika na około 50 minut.

 

a tutaj małe czary mary pod wpływem drożdży:

 

 

Ciasto, po upieczeniu zrobiło się jakieś takie sypkie. Nie wiem ,gdzie popełniłam błąd. A może tak ma być?

Kategorie przepisów