Chleb owocowy


Zdjęcie - CHLEB OWOCOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

ok. 750g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
2 łyżeczki miodu
600ml letniej wody
szczypta szafranu
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
15g soli morskiej
50g suszonej żurawiny
60g suszonych moreli(pokrojonych na mniejsze kawałki)
30g suszonych jagód (pominęłam)
100g rodzynek (zamiast rodzynek dałam 50g pestek z dyni)

Wykonanie:

Do dużej miski pokruszyć drożdże. Dodać miód, letnią wodę i szafran. Pozostawić na 5 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto umieścić w wyłożonej papierem dużej keksówce. Przykryć ściereczką i włożyć do lodówki na całą noc. Rano chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez około 1 godzinę.


Zdjęcie - CHLEB OWOCOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis pochodzi z książki pt. "Nasze jedzenie - naturalnie!".

Przepisy z tych kategorii

Chleb na zakwasie z żurawiną

Chleb na zakwasie z żurawiną

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb na zakwasie z otrębami i żurawiną
1

Chleb na zakwasie z otrębami i…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z suszonymi figami
4

Chleb z suszonymi figami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z suszoną żurawiną na zakwasie pszennym
1

Chleb z suszoną żurawiną na za…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z suszonymi figami i otrębami na zakwasie pszennym

Chleb z suszonymi figami i otr…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietka z rodzynkami na zakwasie

Bagietka z rodzynkami na zakwa…

Tosia Tosia
Smakowity chleb