Chleb owocowy
Składniki:
ok. 750g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
2 łyżeczki miodu
600ml letniej wody
szczypta szafranu
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
15g soli morskiej
50g suszonej żurawiny
60g suszonych moreli(pokrojonych na mniejsze kawałki)
30g suszonych jagód (pominęłam)
100g rodzynek (zamiast rodzynek dałam 50g pestek z dyni)
Wykonanie:
Do dużej miski pokruszyć drożdże. Dodać miód, letnią wodę i szafran. Pozostawić na 5 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto umieścić w wyłożonej papierem dużej keksówce. Przykryć ściereczką i włożyć do lodówki na całą noc. Rano chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez około 1 godzinę.
Przepis pochodzi z książki pt. "Nasze jedzenie - naturalnie!".