Chleb z papryką
Uwielbiam domowy chlebek (ten na słodko również). Próbowałam już wariacji z suszonymi pomidorami i oliwkami oraz z ziarnami , dziś przyszła pora na ożywienie jesiennej aury za oknem. Robimy kolorowy chleb z papryką!
Składniki:
500 g maki pszennej
25g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
4 łyżki oleju lub oliwy
250 ml wody (ciepłej)
po 1 garści papryki czerwonej, zielonej i żółtej (w zależności od wielkości papryki, ale tak ok. papryki z każdego koloru)
1 dodatkowa łyżka oleju do wysmarowania miski
Przygotowanie:
Robimy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut.
Papryki obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól, paprykę i zaczyn. Wyrabiamy powoli dodając pozostałą wodę. Wyrabiamy ok. 5-10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Miskę smarujemy olejem, wkładamy ciasto i je również smarujemy z wierzchu olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce – do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na dodatkowe 10-15 minut, żeby ciasto wyrosło w blasze.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C , funkcja góra-dół przez 50-60 minut – aż chleb będzie brązowy (jeśli za szybko się zrumieni, trzeba przykryć z góry folią aluminiową). Chleb jest dobrze wypieczony, gdy po wyjęciu z blachy i po popukaniu w spód wyda głuchy odgłos.
Smacznego.
Oryginalny przepis pochodzi od CodziennePrzyjemności
Przepis bierze udział w akcji: