Pełnoziarniste minichlebki z jeżynami i porzeczkami
Ostatnio na blogu brakuje przepisów na zdrowe, pełnoziarniste wypieki. Takie lubię najbardziej, więc czas to nadrobić. Dzisiaj zapraszam na pełnoziarniste minichlebki z migdałami, jeżynami i porzeczkami. Zawierają mało tłuszczu, nie są również zbyt słodkie, co czyni je idealnymi na śniadanie czy jako zdrowa przekąska. Oczywiście na deser też się nadadzą, o ile nie uznajemy na tę okazję tylko kremówek czy czegoś podobnego;) Do tego można upiec to ciasto również w dużej formie lub do muffinek albo minibabeczek. Mnie najbardziej podobają się jednak te minichlebki, bo wyglądają uroczo;D Można je łatwo podzielić albo gdzieś zabrać. A przede wszystkim są bardzo smaczne, aromatyczne, puszyste i odrobinę chrupiące dzięki płatkom migdałowym.
Pełnoziarniste minichlebki z jeżynami i porzeczkami
- 400g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 60g zwykłego cukru
- 75g cukru Muscovado
- 50g płatków migdałowych
- 2 szklanki (250g) owoców - jeżyn
i porzeczek, białych i czerwonych
1) W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
2) W drugiej misce zmiksować maślankę, jajka, olej, esencje i cukier.
3) Zrobić wgłębienie w suchych składnikach, wlać mokre i szybko wymieszać.
4) Pokruszyć większość płatków migdałowych i wmieszać je do ciasta.
5) Delikatnie wmieszać owoce, by ich nie pognieść.
6) Nasmarować formę na sześć minichlebków (po 250ml) i przełożyć do niej ciasto.
7) Wygładzić powierzchnię i posypać resztą płatków migdałowych.
8) Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem, czy są
już upieczone, bo czas może się różnić w zależności od rozmiaru foremek).
9) Po wyjęciu wystudzić chlebki w formie i ostrożnie je wyjąć.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba sztuk: 6
Kaloryczność jednej sztuki: 480 kcal