Kruche rogaliki z czekoladą
- SKŁADNIKI:
- CIASTO :
- mąka pszenna - 100 g
- mąka krupczatka - 100 g
- masło - 100 g
- cukier puder - 50 gr
- duże żółtko - 1 szt
- śmietana kwaśna 18% - 2 łyżki
- olejek waniliowy - 1 łyżeczka
- DODATKOWO :
- gęsty krem czekoladowy ( lub połamana czekolada )
Drożdżowe z nutellą już były , więc teraz przeszedł czas na te z ciasta kruchego.
Delikatne , wręcz rozpływające się w ustach ciasto , wypełnione po brzegi gorącym czekoladowym kremem i oprószone cukrem pudrem …
Do tego szklanka gorącego kakao , albo ulubionej kawy …
Czy może być coś lepszego w chłodne , jesienne popołudnie?!
Ps. najlepsze prosto z piekarnika , kiedy to gorący krem wręcz wylewa się z nich po przełamaniu …
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Masło rozcieramy z cukrem pudrem , dodając żółtko , śmietanę i olejek, mieszamy z przesianymi mąkami i szybko zagniatamy gładkie ciasto.Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.Po tych czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.Wycinamy trójkąty.Na szerokim końcu każdego układamy łyżeczkę kremu czekoladowego ( lub kostkę czekolady ) i zwijamy delikatni w kierunku wąskiego końca. Sklejamy i zaokrąglamy rogale.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-18 minut.
Posypujemy obficie cukrem pudrem!
Gotowe!
PS. W tego typu rogalikach najlepiej sprawdzają się kremy / masła czekoladowe gęste i twarde.
Ja polecam TEN - wypróbowany kilka razy , sprawdza się znakomicie!