Kruche rogaliki z czekoladą

Kruche rogaliki z czekoladą
  • SKŁADNIKI:
  • CIASTO :
  •  mąka pszenna - 100 g
  •  mąka krupczatka - 100 g
  •  masło - 100 g
  •  cukier puder - 50 gr
  •  duże żółtko - 1 szt
  •  śmietana kwaśna 18% - 2 łyżki
  •  olejek waniliowy - 1 łyżeczka
  • DODATKOWO :
  •  gęsty krem czekoladowy ( lub połamana czekolada )

Drożdżowe z nutellą już były , więc teraz przeszedł czas na te z ciasta kruchego.

Delikatne , wręcz rozpływające się w ustach ciasto , wypełnione po brzegi gorącym czekoladowym kremem i oprószone cukrem pudrem …

Do tego szklanka gorącego kakao , albo ulubionej kawy …

Czy może być coś lepszego w chłodne , jesienne popołudnie?!

Ps. najlepsze prosto z piekarnika , kiedy to gorący krem wręcz wylewa się z nich po przełamaniu …

Zdjęcie - Kruche rogaliki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Masło rozcieramy z cukrem pudrem , dodając żółtko , śmietanę i olejek, mieszamy z przesianymi mąkami i szybko zagniatamy gładkie ciasto.Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.Po tych czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.Wycinamy trójkąty.Na szerokim końcu każdego układamy łyżeczkę kremu czekoladowego ( lub kostkę czekolady ) i zwijamy delikatni w kierunku wąskiego końca. Sklejamy i zaokrąglamy rogale.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-18 minut.

Posypujemy obficie cukrem pudrem!

Gotowe!

Zdjęcie - Kruche rogaliki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PS. W tego typu rogalikach najlepiej sprawdzają się kremy / masła czekoladowe gęste i twarde.

Ja polecam TEN - wypróbowany kilka razy , sprawdza się znakomicie!

Zdjęcie - Kruche rogaliki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Kruche rogaliki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów