Domowy chleb z boczkiem i szpinakiem

Domowy chleb z boczkiem i szpinakiem

Moje doświadczenia z wypiekaniem chleba i ciast drożdżowych były długie i burzliwe ale już zaprzyjaźniliśmy się z moim piekarnikiem na tyle w tej kwestii, że nie mamy przed sobą tajemnic i mogę zacząć dzielić się z Wami moimi pomysłami,
przepisami i smakami również w tej materii. Dzisiaj przepis na chlebek, którego
kromka stanowi całą kanapkę i jak to mój brat stwierdził, najlepiej smakuje bez
dodatków. Mi najbardziej smakuje z jajkiem, pomidorem lub kiszonym ogórkiem.

 

Zdjęcie - Domowy chleb z boczkiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Ilość porcji –  1 chleb (wym. foremki: 24 cm x 10 cm. )

Czas wykonania –  110 min

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 3 całe jajka
  • 8 łyżek mleka
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 80 g drobno startego parmezanu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 opakowanie suchych drożdży ( 7g )
  • 180 g mąki pszennej razowej do wypieku chleba, typ: 2000
  • 120 g boczku ( najlepiej w cieniutkich plastrach)
  • około 70 g świeżego szpinaku
  • 80 g twardego żółtego sera
  • kawałek masła lub margaryny do wysmarowania foremki i około 1 łyżeczka mąki do obsypania

 

 

Zdjęcie - Domowy chleb z boczkiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Sposób wykonania:

  1. do dużej ( najlepiej metalowej ) miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, roztrzepujemy całość
  2. następnie wlewamy olej oraz mleko, mieszamy trzepaczką
  3. dodajemy mąkę oraz drożdże i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką
  4. do masy wrzucamy parmezan i ponownie dokładnie mieszamy
  5. miskę przykrywamy folią aluminiową i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia ( ja wstawiłam do piekarnika przy włączonym świetle )
  6. twardy, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach
  7. plasterki boczku  kroimy na małe kawałki i przesmażamy na suchej patelni ( około 3 min mieszając )
  8. szpinak płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy
  9. foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką
  10. kiedy ciasto już wyrosło dodajemy przesmażony boczek, żółty ser i szpinak, mieszamy całość dokładnie  a następnie  przekładamy do formy
  11. wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180º C około 35-40 min.
  12. po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy go i zostawiamy chlebek przez około 15-20 min. następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremce do całkowitego wystygnięcia  

 

Kategorie przepisów