Domowy chleb z boczkiem i szpinakiem
Moje doświadczenia z wypiekaniem chleba i ciast drożdżowych były długie i burzliwe ale już zaprzyjaźniliśmy się z moim piekarnikiem na tyle w tej kwestii, że nie mamy przed sobą tajemnic i mogę zacząć dzielić się z Wami moimi pomysłami,
przepisami i smakami również w tej materii. Dzisiaj przepis na chlebek, którego
kromka stanowi całą kanapkę i jak to mój brat stwierdził, najlepiej smakuje bez
dodatków. Mi najbardziej smakuje z jajkiem, pomidorem lub kiszonym ogórkiem.
Ilość porcji – 1 chleb (wym. foremki: 24 cm x 10 cm. )
Czas wykonania – 110 min
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 3 całe jajka
- 8 łyżek mleka
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 80 g drobno startego parmezanu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 opakowanie suchych drożdży ( 7g )
- 180 g mąki pszennej razowej do wypieku chleba, typ: 2000
- 120 g boczku ( najlepiej w cieniutkich plastrach)
- około 70 g świeżego szpinaku
- 80 g twardego żółtego sera
- kawałek masła lub margaryny do wysmarowania foremki i około 1 łyżeczka mąki do obsypania
Sposób wykonania:
- do dużej ( najlepiej metalowej ) miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, roztrzepujemy całość
- następnie wlewamy olej oraz mleko, mieszamy trzepaczką
- dodajemy mąkę oraz drożdże i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką
- do masy wrzucamy parmezan i ponownie dokładnie mieszamy
- miskę przykrywamy folią aluminiową i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia ( ja wstawiłam do piekarnika przy włączonym świetle )
- twardy, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach
- plasterki boczku kroimy na małe kawałki i przesmażamy na suchej patelni ( około 3 min mieszając )
- szpinak płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy
- foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką
- kiedy ciasto już wyrosło dodajemy przesmażony boczek, żółty ser i szpinak, mieszamy całość dokładnie a następnie przekładamy do formy
- wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180º C około 35-40 min.
- po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy go i zostawiamy chlebek przez około 15-20 min. następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremce do całkowitego wystygnięcia