Bułeczki śniadaniowe
Dzisiaj sobota więc pewnie znajdzie się chwila na upieczenie domowego pieczywa. Polecam łatwe i bardzo smaczne bułeczki, idealne na późne śniadanie. W smaku są uniwersalne zatem pasuje do nich wędlina, ser oraz dżem lub konfitura.
Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiem
Składniki na 15 sztuk:
- 25 g świeżych drożdży
- 500 ml wody
- łyżka oleju
- łyżka soli
- łyżeczka cukru
- ok. 850 g mąki pszennej
- jajko do posmarowania
Wkruszyć drożdże do miski. Zalać odrobiną ciepłej wody, zamieszać, aż się rozpuszczą. Wlać resztę wody z olejem, wsypać sól, cukier, mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 równych porcji i uformować bułki. Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. W tym czasie podgrzać piekarnik do temperatury 225 stopni. Wierzch bułek posmarować rozbełtanym jajkiem, naciąć wzdłuż i wstawić do piekarnika na ok. 10-15 min.
Smacznego:)