Chleb na maślance z suszonymi śliwkami


Kolejny wypiek w jesiennym klimacie. Tym razem chleb na drożdżach- idealny dla początkujących domowych piekarzy.
Wodę zastąpiłam maślanką, dzięki niej wypiek pozostaje dłużej świeży. Miąższ natomiast jest miękki i bardziej puszysty .

Zdjęcie - Chleb na maślance z suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/ przepis własny, składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach 27 x 8 cm/

- 480 ml maślanki (w temp. pokojowej) - 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 300 g mąki pszennej luksusowej typ 550 - 30 g świeżych drożdży - 1 łyżka (10 g) soli - garść (45 g) suszonych śliwek - 1 łyżka oleju


Do miski wlać maślankę, dodać świeże drożdże i wymieszać wszystko trzepaczką.
Śliwki pokroić w mniejsze kawałki. Następnie przesiać mąkę, dodać sól i suszone śliwki. Zagnieść ciasto na plastyczną, jednolitą masę (posłużyła mi do tego drewniana łyżka, może to być również mikser z hakiem). Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 h. Chleb powinien podwoić swoją objętość. Po tym czasie przełożyć go do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i znów pozwolić mu wyrastać. Będzie to trwało około 40 minut. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C., wstawić foremkę wypełnioną chlebem i tuż obok niej naczynko żaroodporne wypełnione wodą. Piec chleb na środkowym poziomie przez 40 minut. Gdy chleb nieco przestygnie wyjąć go z formy, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Smacznego !:)


Zdjęcie - Chleb na maślance z suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Skąd mam słomki ? klik Zdjęcie - Chleb na maślance z suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów

Podobne przepisy