Chleb zmieniający życie
Co prawda fala pieczenia tego chleba już powoli mija, jednak postanowiłam zamieścić go na blogu. Bo zdrowy, pyszny, ekspresowy.
Piekliście go już? Nie?
No to czas najwyższy!
/ przepis pochodzi z bloga Jadłonomia, na podstawie przepisu Sarah z My New Roots, podaję go z moimi lekkimi zmianami/
- 1 szklanka ziaren słonecznika - 3/4 szklanki siemienia lnianego - 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego - 1/2 szklanki orzechów laskowych - 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich - 2 łyżeczki soli - 1 łyżka syropu z agawy - 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego - 1 1/2 szklanki wody + 3 łyżki Piekarnik rozgrzać do 185 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów. Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem. Smacznego!:)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________