Chleb zmieniający życie

Chleb zmieniający życie

Zdjęcie - Chleb zmieniający życie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co prawda fala pieczenia tego chleba już powoli mija, jednak postanowiłam zamieścić go na blogu. Bo zdrowy, pyszny, ekspresowy. 
Piekliście go już? Nie?
No to czas najwyższy!

Zdjęcie - Chleb zmieniający życie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/ przepis pochodzi z bloga Jadłonomia, na podstawie przepisu Sarah z My New Roots, podaję go z moimi lekkimi zmianami/

- 1 szklanka ziaren słonecznika - 3/4 szklanki siemienia lnianego - 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego - 1/2 szklanki orzechów laskowych - 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich - 2 łyżeczki soli - 1 łyżka syropu z agawy - 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego - 1 1/2 szklanki wody + 3 łyżki Piekarnik rozgrzać do 185 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów. Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem. Smacznego!:)


Zdjęcie - Chleb zmieniający życie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów