Długi weekend przeleciał mi głównie na zabawach i wycieczkach z dziećmi, więc na gotowanie specjalnie czasu nie miałam, zwłaszcza że okazje towarzyskie jakoś nie dopisały. A dziś u nas padał deszcz, więc upiekliśmy ciasteczka
Pod takim tytułem znalazłam te pyszne kokosanki na blogu Agnieszki - a że miałam do wykorzystania białka , które zostały mi po przyrządzaniu kremu do tortu , postanowiłam przepis wypróbować . Nie zawiodłam się - te kokosanki są naprawdę niebiańskie - delikatne , z wierzchu kruche, w środku leciutko ciągnące , i do tego smak kokosa z nutką cytryny i wanilii . Jeżeli lubicie takie połączenia , to polecam !
Biscotti to pyszne włoskie ciasteczka podobne do naszych sucharków. Świetnie smakują po zanurzeniu w kawie lub herbacie, można je również chrupać solo. Pięknie pachną, co sprawia, że trudno im się oprzeć ! Istnieje wiele wersji, ja wybrałam jedną z prostszych - z migdałami i cytrusową skórką.
Tytuł mówi sam za siebie – tak jest to biszkopt IDEALNY! Często pytacie mnie jak zrobić biszkopt , by mieć całkowitą pewność , że pięknie wyrośnie i będzie jak z obrazka. Dziś przybliżę Wam te sposób. Do tego biszkoptu nie używamy ani grama proszku do pieczenia …. wyrasta wysoki … niezwykle puszysty i niesamowicie delikatny.
Wyszły pyszne, ale jeżeli ktoś nie przepada za specyficznym smakiem ricotty, niech użyje twarogu sernikowego. Borówki amerykańskie można zastąpić jagodami, ja następnym razem z pewnością tak zrobię.
W pewne nudne popołudnie, upiekliśmy sobie poniższe herbatniki. Upiekliśmy, to chyba za wielkie słowo, mój starszy synek odbębnił największą robotę, a robił to wszystko z ogromną przyjemnością, wręcz z wypiekami na twarzy. Mama tylko pałała dumą!:) Muszę przyznać, że to chyba najlepsze, kruche ciasteczka, jakie udało nam się kiedykolwiek "wyprodukować".
Jajka ubijać z cukrem przez około 3 minuty. Następnie dodawać pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na mące z proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26cm(tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Na wierzch wysypać jagody...
Jestem na etapie robienia różnych potraw z wykorzystaniem aquafaby (wody z gotowania ciecierzycy - ostatnio dużo mi jej zostało, ścięła się tak że powstała galareta), bo ten płyn daje niespodziewane efekty w kuchni wegańskiej :)
Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczny biszkopt z jabłkami, który jest takim awaryjnym ciastem dla niespodziewanych gości!
Robi się go niesamowicie szybko i błyskawicznie znika – najlepszy jeszcze gorący, prosto z piekarnika!
Dzisiaj mam dla Was naprawdę urocze ciasteczka. Guziczki zachwycały mnie od dawna; gdy więc znalazłam odpowiednią foremkę, kupiłam ją bez chwili wahania. Jeśli jednak takiej nie macie, nic straconego. Wystarczy zaopatrzyć się w dwie nieduże, okrągłe foremki (lub szklanki); większą wycinać ciastka, mniejszą przyciskać delikatnie w środku, formując kant. Dziurki można zrobić słomkami - i gotowe.