Maślane herbatniki z nutą cytrynową
Wakacje rozpoczęły się u nas ospą:(
Podwójną ospą!
Achhhh
Jak się tutaj nie załamać?
Na szczęście pogoda nie dopisywała, więc nie było czego żałować.
Trzeba było, wymyślić chłopakom jakieś, ciekawe zajęcie do domu.
Na moje szczęście, moje dzieciaki najbardziej lubią, towarzyszyć mi w kuchni!:)
Takim więc sposobem, w pewne nudne popołudnie, upiekliśmy sobie poniższe herbatniki.
Upiekliśmy, to chyba za wielkie słowo, mój starszy synek odbębnił największą robotę, a robił to wszystko z ogromną przyjemnością, wręcz z wypiekami na twarzy.
Mama tylko pałała dumą!:)
Muszę przyznać, że to chyba najlepsze, kruche ciasteczka, jakie udało nam się kiedykolwiek "wyprodukować".
Herbatniczki wyszły ultra kruche, wręcz rozpływały się w ustach, a ich przyjemna cytrusowa nutka, tylko wzmagała apetyt na kolejne ciasteczko:)
Naszą inspiracją były ciasteczka z bloga Ola in the Kitchen.
Składniki (ok. 50 ciasteczek):
- 200 g masła temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 280 g mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki tartej skórki z cytryny
Masło utrzeć z cukrem.
Pojedynczo dodawać żółtka tak by masa była gładka i błyszcząca.
Partiami dodawać mąki i skórkę.
Ciasto zagnieść ręką.
Ciasto ma być miękkie i sprężyste, nie może kleić się do rąk.
Stolnicę oprószyć mąką.
Ciasto rozwałkować na ok 0.3-0.5 mm.
Foremką wyciąć dowolne kształty.
Gotowe herbatniki układać na blaszce.
Ciasta piec w 180C ok. 12-13 minut.
Gotowe ciastka ściągnąć z blaszki i wystudzić.