Cynamonki
Długi weekend przeleciał mi głównie na zabawach i wycieczkach z dziećmi, więc na gotowanie specjalnie czasu nie miałam, zwłaszcza że okazje towarzyskie jakoś nie dopisały. A dziś u nas padał deszcz, więc upiekliśmy ciasteczka:
Cynamonki - czyli pyszne, lekkie, korzenne ciasteczka, świetne do gorzkiej kawy.
Składniki:
30 dag mielonych migdałów
2-3 łyżki mielonych biszkoptów (można zastąpić tartą bułką)
2 białka
20 dag cukru pudru (można dać odrobinę mniej)
skórka starta z 1 cytryny
czubata łyżeczka cynamonu
szczypta mielonych goździków
Białka utrzyj z cukrem pudrem na sztywną pianę. Odłóż 3 łyżki piany do osobnej miseczki, a do reszty dodaj migdały, skórkę cytrynową, cynamon i goździki. Jeżeli masa będzie za rzadka, dosyp biszkopty. Powinna mieć taką konsystencję, żeby można było uformować z niej wałeczki - które potem lekko spłaszcz i układaj na blasze. Ciasteczka posmaruj odłożoną pianą z białek, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego na 150 stopni.
Piecz około 20-25 minut. Jeśli ciasteczka zaczną się za bardzo przypiekać, nakryj je papierem. Powinny upiec się na złoty kolor.