Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty

Zdjęcie - Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów, niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w pół godziny od rozpoczęcia otrzymujemy małe conieco do kawy lub herbaty, o delikatnym cytrynowym aromacie.
Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji.

Składniki:
  • 115 g mąki pszennej typ 500
  • 115 g maki kukurydzianej
  • 115 g miękkiego masła
  • 115 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 średnie jajka
  • starta skórka z 1 cytryny
  • odrobina cukru pudru do oprószenia

Przygotowanie ciasteczek:
  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
  2. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny.
  3. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość 2 - 4 mm, nie więcej. Okragłą foremką, kieliszkiem lub szklaneczką wytnij okragłe ciasteczka o średnicy 4 cm (oczywiście mogą być trochę mniejsze ciasteczka, o średnicy od 2 do 4 cm). Wykrojone ciasteczka układaj na balasze natłuszczonej, lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw blachę z ciasteczkami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C, piecz około 25 minut, lub do uzyskania przez ciasteczka złocistobrązowego koloru. Po upieczeniu wyłóż biskwity na kratkę, delikatnie bardzo oprósz cukrem pudrem i pozostaw do ostygnięcia.
Zdjęcie - Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tantallonki w filiżance. Zdjęcie - Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tantallonki z bliska. Zdjęcie - Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tantallonki na świeżym powietrzu. Zdjęcie - Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tantalonki w plenerze z Katriną w tle. Zdjęcie - Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Katrina. Zdjęcie - Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy