Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty
Dzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów, niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w pół godziny od rozpoczęcia otrzymujemy małe conieco do kawy lub herbaty, o delikatnym cytrynowym aromacie.
Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji.
Składniki:
- 115 g mąki pszennej typ 500
- 115 g maki kukurydzianej
- 115 g miękkiego masła
- 115 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 średnie jajka
- starta skórka z 1 cytryny
- odrobina cukru pudru do oprószenia
Przygotowanie ciasteczek:
- Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
- W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny.
- Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość 2 - 4 mm, nie więcej. Okragłą foremką, kieliszkiem lub szklaneczką wytnij okragłe ciasteczka o średnicy 4 cm (oczywiście mogą być trochę mniejsze ciasteczka, o średnicy od 2 do 4 cm). Wykrojone ciasteczka układaj na balasze natłuszczonej, lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw blachę z ciasteczkami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C, piecz około 25 minut, lub do uzyskania przez ciasteczka złocistobrązowego koloru. Po upieczeniu wyłóż biskwity na kratkę, delikatnie bardzo oprósz cukrem pudrem i pozostaw do ostygnięcia.
przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes.