Biszkopt warszawski z truskawkami

Biszkopt warszawski z  truskawkami

Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym do Gazety Wyborczej "Nowa kuchnia polska". Ciasto jest bajecznie proste i bardzo smaczne.

Zdjęcie - Biszkopt warszawski z  truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Biszkopt warszawski z  truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

160 g cukru

200 g miękkiego masła

łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

4 jajka

200 g mąki pszennej i 40 g mąki ziemniaczanej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

pół kilo truskawek

Masło utarłam z cukrem i solą na puszystą masę. Nie przerywając ucierania - przydaje się do tego mikser - dodawałam po kolei po jednym jajku. Do gładkiej masy dosypałam po trochu obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Trzeba to dość delikatnie wymieszać a następnie ciasto wylać do formy - ja użyłam dużej tortownicy - wysmarowanej masłem a na dnie wyłożonej pergaminem.

Piekłam 45 minut w 170 stopniach C.

Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Kategorie przepisów