Biszkopt warszawski z truskawkami
Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym do Gazety Wyborczej "Nowa kuchnia polska". Ciasto jest bajecznie proste i bardzo smaczne.
160 g cukru
200 g miękkiego masła
łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
4 jajka
200 g mąki pszennej i 40 g mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół kilo truskawek
Masło utarłam z cukrem i solą na puszystą masę. Nie przerywając ucierania - przydaje się do tego mikser - dodawałam po kolei po jednym jajku. Do gładkiej masy dosypałam po trochu obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Trzeba to dość delikatnie wymieszać a następnie ciasto wylać do formy - ja użyłam dużej tortownicy - wysmarowanej masłem a na dnie wyłożonej pergaminem.
Piekłam 45 minut w 170 stopniach C.
Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.