Biszkopt czekoladowy ” rzucany ” – idealny / bez proszku do pieczenia

  • SKŁADNIKI:
  • ( tortownica 24 cm )
  • * jajka r.M - 7 szt
  • * sól - 1 szczypta
  • * kakao - 1/3 szkl
  • * mąka pszenna - 3/4 szkl
  • * cukier drobny - 3/4 szkl

 

Tytuł mówi sam za siebie – tak jest to biszkopt IDEALNY!

Często pytacie mnie jak zrobić biszkopt , by mieć całkowitą pewność , że pięknie wyrośnie i będzie jak z obrazka.

Dziś przybliżę Wam te sposób.

Do tego biszkoptu nie używamy ani grama proszku do pieczenia …. wyrasta wysoki … niezwykle puszysty i niesamowicie delikatny.

Możemy używać go do przełożenia tortu lub zjeść solo popijając np. ulubioną kawą.

Zdjęcie - Biszkopt czekoladowy ” rzucany ” – idealny / bez proszku do pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Zimne białka oddzielamy od żółtek

( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).

Ubijamy je na sztywną pianę .

Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając.

Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy.

Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki

( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).

Dokładnie wymieszane wylewamy do tortownicy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.

Boków NICZYM nie smarujemy.

Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).

Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem.

( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut )

Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z tortownicą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.

Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Gotowe!

PS. Czekoladowy NIGDY nie wychodzi u góry całkowicie równy.

Gdy chcemy użyć go do przełożenia tortu odwracamy ” do góry nogami „

Zdjęcie - Biszkopt czekoladowy ” rzucany ” – idealny / bez proszku do pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

O co chodzi z tym rzucaniem?

Po upieczeniu rzucamy gorącym o podłogę – sprawi to , że biszkopt nie opadnie!!!

A dlaczego?

Podczas pieczenia wytwarzają się bańki powietrza , zapiekają się one w cieście , ale nie znikają.

Gdy rzucimy nim o podłogę bańki pękną , a ciasto pozostanie na miejscu tak wysokie jak się upiekło.

Gdy nie rzucimy biszkopt podczas stygnięcia zacznie opadać , ponieważ zaczną pękać te przestrzenie , a wtedy puste miejsca wypełniają się ciastem.

I tu cały sekret ;)

 

 

Przepisy z tych kategorii

Ulubione ciasto Dagmary
2

Ulubione ciasto Dagmary

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Jogurtowe z czekoladą
1

Jogurtowe z czekoladą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Wiśniowy murzynek
1

Wiśniowy murzynek

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kostka czekoladowa z marmoladą

Kostka czekoladowa z marmoladą

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Mocno czekoladowe ciasto z cukinią

Mocno czekoladowe ciasto z cuk…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Brownie z piwem
2

Brownie z piwem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni