Niebiańskie kokosanki

Niebiańskie kokosanki

Pod takim tytułem znalazłam te pyszne kokosanki na blogu Agnieszki - a że miałam do wykorzystania białka , które zostały mi po przyrządzaniu kremu do tortu , postanowiłam przepis wypróbować . Nie zawiodłam się - te kokosanki są naprawdę niebiańskie - delikatne , z wierzchu kruche, w środku leciutko ciągnące , i do tego smak kokosa z nutką cytryny i wanilii . Jeżeli lubicie takie połączenia , to polecam !

Zdjęcie - Niebiańskie kokosanki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op.cukru waniliowego
  • 4 łyżki drobno startych biszkoptów
  • szczypta soli


Białka ubić ze szczyptą soli , powoli dodając cukier - aż do uzyskania sztywnej i lśniącej piany . Nadal ubijając dodać cukier waniliowy , sok i skórkę z cytryny . Wsypać biszkopty i wiórki - i delikatnie wymieszać łyżką.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową nakładać łyżką porcje piany [ wyszły mi dwie blachy piekarnikowe - tak jak Agnieszce ] . Piec na termoobiegu około 20 minut w temperaturze 150 C , a potem dosuszać przez 20-30 minut w 130 C .

Zdjęcie - Niebiańskie kokosanki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów