Biszkopt z jagodami
Składniki:
4 jajka
250g cukru
250g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka octu
200g jagód (w oryginalnym przepisie są 4 jabłka)
Wykonanie:
Jajka ubijać z cukrem przez około 3 minuty. Następnie dodawać pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na mące z proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26cm(tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Na wierzch wysypać jagody. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190C i piec przez około 40 minut, albo do suchego patyczka. Po wystudzeniu delikatnie posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu - książka Elizy Mórawskiej "O jabłkach"