Biscotti z migdałami
Biscotti to pyszne włoskie ciasteczka podobne do naszych sucharków. Świetnie smakują po zanurzeniu w kawie lub herbacie, można je również chrupać solo. Pięknie pachną, co sprawia, że trudno im się oprzeć ! Istnieje wiele wersji, ja wybrałam jedną z prostszych - z migdałami i cytrusową skórką. Piekłam je po raz pierwszy, i na pewno nie ostatni :)
Przepis znalazłam u Madame Edith.
Składniki :
- 150 g mąki
- 75 g brązowego cukru
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g migdałów
Migdały włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Odstawić na co najmniej 5 minut. Po tym czasie odlać wodę i obrać migdały ze skórki.
Jajko ubić z cukrem. Dodać proszek, skórkę pomarańczową i cytrynową, cynamon i gałkę muszkatołową. Ciągle mieszając dodawać stopniowo mąkę - po 1 łyżeczce. Gdy ciasto jest jednolite, wmieszać do niego obrane migdały.
Z ciasta umączonymi dłońmi uformować podłużny bochenek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika z włączonym termoobiegiem nagrzanego do 170°C [jeżeli pieczemy bez termoobiegu, to ustawiamy temperaturę 190°C]. Piec przez 25 minut.
Upieczony bochenek wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce przez 10 minut. Po tym czasie ostrym nożem pokroić ciasto w kromki o szerokości 1 cm i ułożyć je z powrotem na blasze. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 8 minut, następnie odwrócić i piec kolejne 8 minut.
Po upieczeniu ostudzić na kratce.