Wegański biszkopt idealny - spód do tortu i nie tylko
Jestem na etapie robienia różnych potraw z wykorzystaniem aquafaby (wody z gotowania ciecierzycy - ostatnio dużo mi jej zostało, ścięła się tak że powstała galareta), bo ten płyn daje niespodziewane efekty w kuchni wegańskiej :)
Składniki:
- 3/4 filiżanki (180 ml) wody z gotowania ciecierzycy,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 140 g drobnego cukru (albo zmielonego albo pudru),
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć)
- 2 łyżki oleju,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody,
- ew. szczypta kurkumy.
Wykonanie:
Przy pomocy robota planetarnego lub miksera ręcznego ubijamy wodę z ciecierzycy z dodatkiem octu jabłkowego na sztywną pianę (ręcznie może to trwać kilkadziesiąt minut, w robocie klika). Do piany dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, (można też dać w tym momencie szczyptę kurkumy), dodajemy olej, esencję waniliową i jeszcze chwilę delikatnie ubijamy. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i proszkiem i wsypujemy do ubitej piany, delikatnie łopatką (ręcznie) mieszamy żeby się połączyły, ale żeby piana nie opadła (nie robimy tego przy pomocy robotów!).
Biszkopt zrobiłam w formie 20 cm, wysmarowanej olejem i wysypanej manną, do której delikatnie trzeba wlać ciasto. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 - 35 minut.
Biszkopt na tort musimy bardzo dobrze ostudzić (najlepiej zrobić go dzień wcześniej.
Na FB możecie zobaczyć filmik z przygotowania biszkoptu :)
Smacznego!!!