Rabarbar króluje wszędzie, więc nie mogło zabraknąć go i u mnie. Inspiracją do tych drożdżówek były bułeczki Kamili. Dodatek twarożku to wspaniały pomysł i z rabarbarem smakował po prostu genialnie.
Całość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym, kruchym ciastem.
Szybka pasta do chleba na bazie paluszków krabowych. Niewiele wspólnego ma z tymi gotowymi, sklepowymi, których podstawą jest tłuszcz i konserwanty. Wystarczy malakser i po kilku chwilach możesz wyczarować całkiem odmienny, naprawdę fajny dodatek do chleba.
Połączenie suszonych pomidorów, parmezanu, orzeszków pinii, oliwy, czosnku i niekiedy bazylii zakrawa o prawdziwy geniusz. Autorowi tej mieszanki podziękowałabym jak tylko mocno potrafię, bo nie wyobrażam sobie bez niej życia.
Jeśli macie dość gotowanego kalafiora z bułką tartą, warto spróbować go w jego najprostszej postaci - świeżego. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej surówki, nie miałam pojęcia z jakiego warzywa jest zrobiona. Ciekawy dodatek do grilla, ale też do tradycyjnych obiadów :)
...czyli kwintesencja czerwca na talerzu! Krajowe truskawki już się pojawiły, a szparagi jeszcze można nabyć – tak więc jest to idealna pora, by przygotować lekką sałatkę z tych składników. :)
Ekspresowa w wykonaniu i naprawdę przepyszna. Lekka, kremowa i dzięki suszonym pomidorom niezwykle aromatyczna. Dzisiaj pasta w wersji zmodyfikowanej z dodatkiem fety.
Przepyszne słone ciasto ze świeżym szpinakiem i serem feta. Nie tylko fajnie wygląda, ale smakuje naprawdę świetnie. Mnie ten smak odrobinę przypomina pizzę, pewnie za sprawą oregano, którego dodałam ;) Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis powstał właściwie pod wpływem chwili. Kruche ciasto jak na szarlotkę, do tego masa serowa z kostki twarogu, którą musiałam jak najszybciej wykorzystać i rabarbar z przydomowego ogródka. Wierzch ciasta posypałam jeszcze grubym cukrem, bo m-żonek lubi ;-)
Jedno z tych dań, kiedy podczas jedzenia pojawia się i zakwita silna niezmiernie, paląca potrzeba, żeby się tym p o d z i e l i ć. Ugotować raz jeszcze, poczęstować. Takie pyszne. Mięso jest soczyste i delikatne, a glazura... ah! Nie da się tego opowiedzieć, poważnie. Zróbcie koniecznie!
Timballo di anelletti alla palermitana. Danie typowe dla regionu południowych Włoch, a wywodzi się z Palermo. Podawane jest najczęściej na rodzinnych uroczystościach, wspólnych obiadach, jako pierwsze danie ,ale jest tak sycące , że dla mnie w zupełności może być daniem samodzielnym.
Smaczne połączenie greckiego sera feta ze słodkim melonem i aromatyczną rukolą w postaci szaszłyków. To propozycja /.../ na pyszną letnią przekąskę lub lekką kolację. Należy jednak zwrócić uwagę na to ,by melon był dojrzały, pachnący i słodki, a ser świeżutki i dobrej jakości. Efekt gwarantowany......