Drożdżówki z rabarbarem i serem
Rabarbar króluje wszędzie, więc nie mogło zabraknąć go i u mnie. Inspiracją do tych drożdżówek były bułeczki Kamili. Dodatek twarożku to wspaniały pomysł i z rabarbarem smakował po prostu genialnie. Odstępstwem był mój przepis na ciasto. Jestem mu wierna i nie będę nigdy eksperymentować z innym. Aa i jeszcze dodałam kruszonkę. To byłoby na tyle :-) Zapraszam na ślimaczkowe drożdżówki z zawiniętym twarożkiem i rabarbarem:-)
Składniki ( na około 20 bułeczek) ( tu ciasto oryginalne, bo w przepisie pomnieszyłam odpowiednio proporcje):
- około 25 dkg mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję),
- 1 jajko,
- 0,5 szkl. mleka,
- 2,5 dkg drożdży,
- 1/4 szkl. cukru,
- 1,5 łyżki oleju,
- 150 g twarożku homogenizowanego waniliowego,
- kilka łodyg rabarbaru.
Dodatkowo na kruszonkę:
- 2,5 dkg masła roztopionego,
- 2,5 dkg mąki,
- 2,5 dkg cukru.
Przygotowanie: W shakerze wymieszać podgrzane mleko, jajko, cukier i drożdże. Wlać do miski, dosypać mąkę, wlać olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość rozwałkować na prostokąt około 30x35 cm. Rozsmarować twarożek i rozsypać kawałki obranego rabarbaru.Zwinąć w rulon dłuższym bokiem. Pokroić na 2 centymetrowe plastry. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. układać bułeczki, poczekać chwilę na wyrośnięcie. W tym czasie przygotować kruszonkę. Rozstopić masło i wymieszać wszystkie składniki kruszonki, posypać bułeczki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C, zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec około 30 minut.
Smacznego!