Sałatka ze szparagami i truskawkami

Sałatka ze szparagami i truskawkami

...czyli kwintesencja czerwca na talerzu! Krajowe truskawki już się pojawiły, a szparagi jeszcze można nabyć – tak więc jest to idealna pora, by przygotować lekką sałatkę z tych składników. :)

Zdjęcie - Sałatka ze szparagami i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI
(1 porcja)
1 garść rukoli,
8 szt. cienkich białych szparagów (lub 3-4 grube),
garść truskawek,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka cukru,
kilka kropli sosu balsamico,
sól i pieprz

Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce. Przeciąć na pół, a następnie pokroić na 2-3 kawałki. Truskawki oczyścić i pokroić na połówki (większe na ćwiartki).
Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej szparagi przez 2-3 minuty. Dodać cukier i smażyć, mieszając, kolejne 2-3 minuty (albo dłużej, jeśli szparagi są grube). Dodać sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszać.
Rukolę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Dodać truskawki i szparagi. Na koniec skropić sosem balsamico.

Kategorie przepisów