Sałatka z dressingiem malinowym

Zapraszam na pyszną sałatkę z malinowym dressingiem. To idealna propozycja na lekki obiad czy kolację, szczególnie gdy szukacie czegoś pełnego smaku. A te pyszne owoce zawdzięczamy pszczołom. Czy wiecie, że w Polsce występuje ok. 470 gatunków pszczół? 😮To dzięki nim możemy cieszyć się wieloma owocami i warzywami. Teraz to one potrzebują naszej pomocy, bo zaczyna brakować im pokarmu. Wystarczy posadzić kwiaty przyjazne pszczołom i posadzić na balkonie, czy w ogrodzie. To tyle i aż tyle.
Składniki na sałatkę z dressingiem malinowym:
- 3 garście sałaty (najlepiej masłowa, ale może być dowolna zielenina)
- 1 pomidor
- pół długiego ogórka
- 1/4 cebuli czerwonej
- 70 g winogron lub melona
- 130 g sera koziego sałatkowego (można użyć fety)
- 50 g orzechów lub nasion
Dressing malinowy:
- 60 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Jak przyrządzić sałatkę z dressingiem malinowym?
1. Na głębokim talerzu ułóż po kolei warzywa: sałata, pomidor, ogórek, cebula, winogrona. Na górę dodaj pokrojony ser.
2. Maliny podgrzej i rozgnieć. Dodaj do nich olej rzepakowy, ocet balsamiczny, musztardę, sól oraz pieprz – wymieszaj. Tak przygotowanym dressingiem polej przygotowaną sałatkę.
3. Orzechy upraż na patelni do zarumienienia, pokrój i posyp sałatkę z dressingiem malinowym.
Porada: Jak wzmocnić aromat malin w dressingu?
Aby podkreślić smak malin i sprawić, że sos będzie jeszcze bardziej wyrazisty, dodaj do dressingu kilka kropli soku z pomarańczy lub startej skórki cytrynowej.
- Sok z pomarańczy nada naturalnej słodyczy i delikatnej owocowej nuty, która świetnie komponuje się z kozim serem czy fetą.
- Skórka cytrynowa podbije świeżość, nadając sosowi lekko pikantnego, cytrusowego aromatu.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: prosty przepis