Sałatka z dressingiem malinowym

Zapraszam na pyszną sałatkę z malinowym dressingiem. To idealna propozycja na lekki obiad czy kolację, szczególnie gdy szukacie czegoś pełnego smaku. A te pyszne owoce zawdzięczamy pszczołom. Czy wiecie, że w Polsce występuje ok. 470 gatunków pszczół? 😮To dzięki nim możemy cieszyć się wieloma owocami i warzywami. Teraz to one potrzebują naszej pomocy, bo zaczyna brakować im pokarmu. Wystarczy posadzić kwiaty przyjazne pszczołom i posadzić na balkonie, czy w ogrodzie. To tyle i aż tyle.
Składniki na sałatkę z dressingiem malinowym:
- · 3 garście sałaty (najlepiej masłowa, ale może być dowolna zielenina)
- · 1 pomidor
- · pół długiego ogórka
- · 1/4 cebuli czerwonej
- · 70 g winogron lub melona
- · 130 g sera koziego sałatkowego (można użyć fety)
- · 50 g orzechów lub nasion
Dressing malinowy:
- · 60 g malin (świeżych lub mrożonych)
- · 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- · 2 łyżki octu balsamicznego
- · 1 łyżeczka musztardy
- · sól i pieprz
Jak przyrządzić sałatkę z dressingiem malinowym?
1. Na głębokim talerzu ułóż po kolei warzywa: sałata, pomidor, ogórek, cebula, winogrona. Na górę dodaj pokrojony ser.
2. Maliny podgrzej i rozgnieć. Dodaj do nich olej rzepakowy, ocet balsamiczny, musztardę, sól oraz pieprz – wymieszaj. Tak przygotowanym dressingiem polej przygotowaną sałatkę.
3. Orzechy upraż na patelni do zarumienienia, pokrój i posyp sałatkę z dressingiem malinowym.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: prosty przepis