Sernik „Orzech laskowy i malina”

Oto przepis na sernik „Orzech laskowy i malina”, który zachwyca połączeniem kremowego smaku orzechów laskowych z malin. W tym przepisie, olej rzepakowy Kujawski jest potrzebny do przygotowania spodu. Sprawdź, jak łatwo stworzyć to wyjątkowe ciasto i podbij serca wszystkich łasuchów.
Składniki na sernik „Orzech laskowy i malina”:
Forma 24×24
SPÓD:
- 3 jajka o rozmiarze L
- 100 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 80 g cukru
- 25 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
FRUŻELINA:
- 300 g malin
- 3 łyżeczki cukru
- 17 g skrobi ziemniaczanej
MASA SEROWA:
- 450 g gęstego twarogu sernikowego
- 150 g mascarpone
- 100 g kremu z orzechów laskowych
- 150 g białej czekolady
- 450 ml śmietanki 36%
WIERZCH:
- 150 g białej czekolady
- 40 ml śmietanki
Jak upiec sernik „Orzech laskowy i malina”?
Frużelina:
Maliny blendujemy, dodajemy cukier i zagotowujemy. Skrobię rozrabiamy w 3 łyżkach wody, wlewamy do malin i mieszamy do zgęstnienia. Studzimy.
Spód:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka i rzepakowy olej Kujawski. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Pieczemy przez 20 min. w temperaturze 170°C.
Po ostudzeniu odwracamy do góry nogami, smarujemy frużeliną (1 łyżkę odkładamy). Chłodzimy przez 20 min.
Masa serowa:
Śmietankę ubijamy. Dodajemy mascarpone z serkiem, miksujemy. Następnie dodajemy krem orzechowy i przestudzoną białą czekoladę. Wykładamy na frużelinę, wyrównujemy.
W gorącej śmietance rozpuszczamy czekoladę, polewamy ciasto. Dekorujemy resztą frużeliny. Sernik “Orzech laskowy i malina” chłodzimy przez noc i podajemy następnego dnia.
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 1 dni
Stopień trudności: średnio trudne