Szybkie ciasto z truskawkami i malinami

To ciasto wyjdzie każdemu! Jest szybkie, pyszne i zajmie dosłownie chwilkę. Dodatek oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia sprawia, że jest puszyste i długo zachowuje świeżość.
Składniki na szybkie ciasto z truskawkami i malinami:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szkl.cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g truskawek,
- 100 g malin
Dodatkowo (lukier):
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
Jak upiec szybkie ciasto z truskawkami i malinami?
Jajka mieszamy z cukrem trzepaczką przez kilka sekund do połączenia.
Następnie dolewamy rzepakowy olej Kujawski i energicznie mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia.
Masę wylewamy do formy do pieczenia, a na wierzch wysypujemy owoce.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut, czyli do tzw. “suchego patyczka”. Warto sprawdzać stopień upieczenia, bo każdy piekarnik piecze nieco inaczej.
Upieczone szybkie ciasto z truskawkami i malinami lukrujemy.
Porada: Jak podbić aromat i smak prostego ciasta owocowego?
Aby ciasto miało jeszcze bardziej wyrazisty smak i piękny zapach, do masy przed wylaniem do formy możesz dodać skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. Cytrusowa nuta:
- świetnie podkreśli naturalną słodycz truskawek i malin,
- nada ciastu lekkości i świeżości,
- sprawi, że nawet tak szybki wypiek będzie smakował jak bardziej wyrafinowany deser.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis