Szybkie babeczki z truskawkami i czekoladą

Przed Wami przepis na pyszne babeczki z truskawkami i czekoladą. Idealny na każdą okazję, bo są proste i zawsze smakują. Najważniejsze: do wykonania użyłam oleju Kujawskiego, który tłoczony jest z polskiego rzepaku. Ciasta na oleju są łatwe, a do tego bardziej wilgotne, puszyste i lżejsze. 🍓
Składniki na szybkie babeczki z truskawkami i czekoladą:
(na około 8 babeczek)
- 300 g mąki pszennej
- 140 g drobnego cukru
- 1/3 szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (temperatura pokojowa)
- 280 g śmietany 18% w temperaturze pokojowej
- 250 g truskawek
- 50 g czekolady mlecznej
Jak zrobić szybkie babeczki z truskawkami i czekoladą?
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę oraz cukier. Miksujemy przewz chwilę do połączenia. Dolewamy olej rzepakowy, kolejną chwilę mieszamy.
Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Foremki na babeczki napełniamy do wysokości 2/3.
Truskawki kroimy w kostkę, obtaczamy delikatnie w mące ziemniaczanej.
Wykładamy na masę babeczkową. Posypujemy czekoladą mleczną.
Szybkie babeczki z truskawkami i czekoladą pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 30 minut. Do tzw. suchego patyczka.
PORADA:
Metoda „suchego patyczka” to popularny sposób na sprawdzenie, czy wypieki takie jak babeczki, ciasta czy chleby, są gotowe. Polega ona na włożeniu drewnianego patyczka (np. do szaszłyków, wykałaczki) w środek pieczonego ciasta. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy i czysty (nie ma na nim wilgotnego ciasta ani okruszków), oznacza to, że wypiek jest upieczony w środku i gotowy do wyjęcia z piekarnika.