Ciasto drożdżowe z dżemem, budyniem i truskawkami

Ciasto drożdżowe z dżemem, budyniem i truskawkami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z dżemem, budyniem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drożdżowe z dżemem, budyniem i truskawkami posypane płatkami migdałowymi. Lepszego ciasta nie jedliście 🙂 Do przepisu wykorzystałam Kujawski z pierwszego tłoczenia, bo ciasta pieczone na oleju dłużej zachowują świeżość i są łatwe w przygotowaniu. Olej Kujawski tłoczony jest z polskiego rzepaku.

Rodzinna porcja, a składniki są na dużą blachę o rozmiarach 25 cm x 35 cm.

Składniki na ciasto drożdżowe z dżemem, budyniem i truskawkami:

Ciasto:

  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia

Dodatkowo:

  • 200 g dżemu truskawkowego
  • 250 g truskawek
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 budynie waniliowe z cukrem (2 x 40 g) + 700 ml mleka

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z dżemem, budyniem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec ciasto drożdżowe z dżemem, budyniem i truskawkami?

1. Do lekko ciepłego mleka wkrusz świeże drożdże, dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj, odstaw na 10 minut, aż zacznie pracować.

2. Kiedy rozczyn drożdżowy zacznie pracować – przełóż go do większej miski, dodaj jajka, szczyptę soli, pozostały cukier, pozostałą mąkę przesianą przez sito. Składniki wymieszaj i dolej olej Kujawski. Całość wyrabiaj przez 4-5 minut. Pozostaw pod przykryciem na 60 minut do wyrośnięcia.

3. Ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość i być lekko klejące. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, przełóż ciasto dłońmi lub łyżką zwilżoną w zimnej wodzie.

4. W mniejszym garnku podgrzej 500 ml mleka, pozostałe mleko wymieszaj z proszkami budyniowymi, żeby nie było grudek. Mieszankę wlej na gorące mleko, wymieszaj, doprowadź do zagotowania. Przestudź budyń.

5. Budyń wyłóż na ciasto drożdżowe na blasze. Dodaj dżem truskawkowy oraz truskawki. Całość posyp płatkami migdałowymi.

6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Im większa blacha, tym krótszy czas pieczenia.

7. Upieczone ciasto drożdżowe z dżemem, budyniem i truskawkami studź na blacie.

 

Liczba porcji: 30
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów