Lekkie ciasto z truskawkami i morelami

Wiecie co jest najlepsze w tym cieście?
To, że nie ma szans, aby Wam nie wyszło 🥰 Jest proste, pyszne i można do niego dać dosłownie każde owoce.
A bardzo dużo owoców zawdzięczamy pszczołom. Abyśmy mogli się cieszyć darami lata pszczółki muszą się trochę napracować. Możemy im tą pracę nieco ułatwić sadząc przyjazne im rośliny. Każdy może pomóc sadząc na balkonie lub ogrodzie roślinę, żeby poprawić warunki życia pszczół. Jednymi z owoców, które zawdzięczamy pszczołom są właśnie truskawki i morele 🍓🐝
Zapraszam na przepis 🤤
Składniki na lekkie ciasto z truskawkami i morelami:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 150 ml oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- po 200 g truskawek i moreli
WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
Jak upiec lekkie ciasto z truskawkami i morelami?
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, nie przerywając ubijania.
Dodać żółtka, dalej ubijając, wlać olej rzepakowy, dalej ubijając, aż powstanie jednolita masa
W żadnej sytuacji powyżej nie przerywamy ubijania ani razu.
Następnie mąkę z proszkiem przesiewamy do miski. Mąkę z proszkiem delikatnie wmieszać szpatułka do powstałej puszystej masy. Powstanie lekki puch.
Ciasto przelać do formy o rozmiarze 30×20 cm.
Na wierzch ciasta wyłożyć owoce lekko je wbijając w ciasto.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniuu polać lukrem.
Liczba porcji: 24
Czas przygotowania: 50 min
Stopień trudności;: prosty przepis