Szarlotka w 15 minut

Witam się z Wami z pyszną szarlotką. Przy okazji nadmienię, że pszczołom brakuje pożywienia, dlatego sadzimy kwiaty i drzewa zawierające nektar i pyłek. Ja postawiłam dzisiaj na jabłka 🍎.
Pamiętajcie pszczołom zawdzięczamy wiele warzyw, owoców! W Polsce występuje ok. 470 gatunków pszczół – one wszystkie potrzebują do życia pokarmU. Dlaczego by nie zasadzić jabłonki, aby zapylacze miały kwiaty, a my owoce do szarlotki w 15 minut.
Składniki do szarlotki w 15 minut:
- 1,5 kg obranych jabłek
- 4 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 90 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 1/4 szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak upiec szarlotkę w 15 minut?
Jabłka kroimy w kostkę, przesmażamy na suchej patelni z odrobiną wody (przez ok. 5 minut). Na koniec smażenia dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, po czym studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy olej rzepakowy i mieszamy tylko do połączenia.
Do masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Do formy wyłożonej papierem wylewamy 1/2 masy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.
Na upieczone ciasto wykładamy delikatnie jabłka z patelni. Na wierzch wykładamy resztę masy.
Szarlotkę w 15 minut pieczemy przez kolejne 40 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania 1 godz.
Stopień trudności: średnio trudne