Szarlotka w 15 minut

Szarlotka w 15 minut

Zdjęcie - Szarlotka w 15 minut - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Witam się z Wami z pyszną szarlotką. Przy okazji nadmienię, że pszczołom brakuje pożywienia, dlatego sadzimy kwiaty i drzewa zawierające nektar i pyłek. Ja postawiłam dzisiaj na jabłka 🍎.

Pamiętajcie pszczołom zawdzięczamy wiele warzyw, owoców! W Polsce występuje ok. 470 gatunków pszczół – one wszystkie potrzebują do życia pokarmU. Dlaczego by nie zasadzić jabłonki, aby zapylacze miały kwiaty, a my owoce do szarlotki w 15 minut.

 

Składniki do szarlotki w 15 minut:

  • 1,5 kg obranych jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 1/4 szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zdjęcie - Szarlotka w 15 minut - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec szarlotkę w 15 minut?

Jabłka kroimy w kostkę, przesmażamy na suchej patelni z odrobiną wody (przez ok. 5 minut). Na koniec smażenia dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, po czym studzimy.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy olej rzepakowy i mieszamy tylko do połączenia.

Do masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

Do formy wyłożonej papierem wylewamy 1/2 masy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.

Na upieczone ciasto wykładamy delikatnie jabłka z patelni. Na wierzch wykładamy resztę masy.

Szarlotkę w 15 minut pieczemy przez kolejne 40 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

Zdjęcie - Szarlotka w 15 minut - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 16
Czas przygotowania 1 godz.
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów